Με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση του ρυθμού ανάπτυξης στο 5% ο υπουργός Οικονομικών της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης της Βραζιλίας, Γκίδο Μαντέγα, ανήγγειλε την περικοπή 22 δις. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011.

Παράλληλα, η υπουργός Σχεδιασμού, Μίριαμ Μπέλτσιορ, δήλωσε πως θα αυξηθούν τα μέτρα ελέγχου της δημοσιονομικής τάξης. Ο κ. Μαντέγα ανέφερε ακόμα ότι «καταργούνται όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις για στήριξη της οικονομίας που υιοθετήθηκαν το 2009 και το 2010, όταν η κυβέρνηση εφάρμοσε φοροαπαλλαγές, ενέκρινε επιδοτήσεις και αύξησε (κρατικές) δαπάνες».

Το όλο σχέδιο έχει χαρακτήρα μέτρων-σοκ εναντίον του πληθωρισμού που έφθασε στο επίπεδο του 5,9%, παρά τις κυβερνητικές προβλέψεις που το τοποθετούσαν στο 4,5%, στοχεύει στον περιορισμό των πιστοληπτικών ανοιγμάτων και της κατανάλωσης που εκτοξεύτηκε προς τα επάνω λόγω της υπερθέρμανσης της οικονομίας.  

Η επίτευξη των στόχων αυτών περνά από το πάγωμα του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι 242 ευρώ, την περικοπή του 50% των τρεχουσών κρατικών δαπανών και την αύξηση των επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας οικονομικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, η υπουργός Σχεδιασμού διαβεβαίωσε πως τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα και το Πρόγραμμα Στήριξης της Ανάπτυξης που διαχειρίζεται 76 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αξιοποιούνται στην κατασκευή υποδομών και συγκλίνουν προς τη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2014 και των Ολυμπιακών του 2016.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook