Οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας αυξάνονται με στόχο να υπάρξει κάποια οριστική λύση και κατά προτίμηση τους μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορέσει να ψηφίσει και να εφαρμόσει την νέα δανειακή σύμβαση.

Τα τελεσίγραφα πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι Ευρωπαίοι εκτός από την έκτη δόση που έχουν παγώσει ρίχνουν στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μια από τις τελευταίες σκέψεις που επεξεργάζονται στην Ευρωζώνη είναι η χώρα μας να υιοθετήσει δεσμεύσεις τύπου Πορτογαλίας από τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

Η έγγραφη δέσμευση θα είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης. Αν τα κόμματα δεν την αποδεχθούν, η χρηματοδότηση της χώρας θα ανασταλεί έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

Στην Πορτογαλία προεκλογικά τα κόμματα δεσμεύθηκαν εγγράφως ότι αποδέχονται τον ρόλο της τρόικας και να υπογράψουν όποια συμφωνία προκύψει από την διαπραγμάτευση με τα στελέχη της.

Πράγματι τους όρους του Μνημονίου της Λισαβόνας συνυπέγραψαν και τα δύο μεγάλα κόμματα τον Απρίλιο και η Πορτογαλία δανείστηκε 78 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Πολιτικά, η πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σόκρατες και η συγκρότηση υπηρεσιακής, οδήγησαν στην υπογραφή του Μνημονίου.

Στην συνέχεια εκλέχθηκε ο επικεφαλής του PSD Πέδρο Πάσσος Κοέλιο, το κόμμα του οποίου «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν.

Σύμφωνα με στέλεχος της τρόικας και το δημοσίευμα στο newscode.gr, κάτι αντίστοιχο εξετάζεται να γίνει και στην Ελλάδα, είτε η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές είτε προηγηθεί ο σχηματισμός μίας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και στη συνέχεια διενεργηθούν εκλογές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook