Μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε πλέον να πιστεύει πραγματικά ότι η πολιτική που ακολουθεί η χώρα, προκειμένου να εξέλθει από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, θα αποδώσει καρπούς.

Από εκεί και πέρα, καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επί των οικονομικών σπεύδουν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα μελλούμενα στη χώρα. Ενας από αυτούς ήταν προχθές και ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουδαπέστη, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον «πραγματικό κίνδυνο» μιας άτακτης χρεοκοπίας.

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτό (η άτακτη χρεοκοπία) θα συμβεί, αλλά είναι ένας πραγματικός κίνδυνος» είπε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Σόρος προσέθεσε ακόμη ότι κάθε μείωση του ελληνικού χρέους «πρέπει να γίνει με έναν συντεταγμένο τρόπο», οι Αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα «διατηρηθούν στη ζωή» και ότι οι καταθέσεις θα είναι ασφαλείς.

Αν δεν υπάρξει στήριξη για τις (Ελληνικές) τράπεζες, «θα υπάρξει η τάση επιδρομής στις τράπεζες και άλλων χωρών» είπε ακόμη ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης».

Εκτός του Τζορτζ Σόρος, όμως, και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά πλέον ότι η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου.

Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Capital» τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».

Ενώ ανέφερε ακόμη ότι «ακόμη κι αν οι Ελληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω πολύ», το βάρος του χρέους θα συνεχίζει να είναι τεράστιο και το παραμικρό εξωτερικό σοκ θα αρκεί για να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Τέλος, ο διάσημος οικονομολόγος προέβλεψε ότι Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία θα χρεοκοπήσουν αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ανάπτυξη στις χώρες αυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook