Είκοσι ακτιβιστές του κινήματος «Occupy Wall Street» (Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ) συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά των τραπεζών, ανέφερε χθες η αστυνομία.

«Οι περισσότεροι συνελήφθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης και τρεις για επίθεση εναντίον αστυνομικών», διευκρίνισε μία εκπρόσωπος.

Τα επεισόδια έγιναν προς το τέλος του απογεύματος του Σαββάτου στην πλατεία Φόλεϊ, στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκονται πολλά επίσημα κτίρια μεταξύ των οποίων το ομοσπονδιακό δικαστήριο και το Εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με μάρτυρες, η αστυνομία ζήτησε από τους διαδηλωτές να εκκενώσουν κάποια πεζοδρόμια και θέλησε να αποκλείσει την πρόσβαση στα σκαλοπάτια του Εφετείου. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και 20 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε πόσοι από τους διαδηλωτές αυτούς αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Το κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» διοργανώνει σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με ποικίλα θέματα. Εκείνη του Σαββάτου είχε σκοπό να διαμαρτυρηθεί κατά της κερδοσκοπίας και της απληστίας των τραπεζών και πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν.

Επί της αρχής, οι διαδηλωτές δεν έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στο οδόστρωμα αλλά γίνεται ανεκτή η παρουσία τους στα πεζοδρόμια.

Οι συλλήψεις αυτές συμβαίνουν σε ένα τεταμένο κλίμα, έπειτα από πολλές παρατηρήσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος επέκρινε τους διαδηλωτές.

Κάποιοι φοβούνται την εκδίωξη από την πλατεία στην οποία κατασκηνώνουν από τις 17 Σεπτεμβρίου κοντά στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ.

Ο Μ. Μπλούμπεργκ χαρακτήρισε την περασμένη Πέμπτη (3/11) «σκανδαλώδη» τη στάση των κατασκηνωτών, έπειτα από μία σεξουαλική επίθεση που δεν καταγγέλθηκε στην αστυνομία.

Το κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» κατηγόρησε τον δήμαρχο για «ψέμα» και ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο πως ο φερόμενος ως ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία.

Η λαϊκή καθημερινή εφημερίδα New York Post, επίσης, δεν φείδεται επικρίσεων εδώ και κάποιες ημέρες κατά του κινήματος. «ΑΡΚΕΤΑ», έγραφε την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη της σελίδα.

Ορισμένοι κάτοικοι δεν κρύβουν κι αυτοί την ανυπομονησία τους απέναντι σε αυτή την κατασκήνωση η οποία σύντομα θα μπει στο τρίτο μήνα, παρά το ότι έχει μπει ο χειμώνας.