Τα εγκαίνια του νέου Τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το οποίο θα εδρεύει στην Επισκοπή Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι,από τον υφυπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, ο οποίος συνοδεύονταν από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριο Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

Στόχος της νέας επιχειρησιακής δομής είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων τροχαίας αστυνόμευσης και η ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων επιτήρησης του Β.Ο.Α.Κ., με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφαλή κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών.

Το νέο Τμήμα Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) έχει εφοδιαστεί με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα για την εκτέλεση της αποστολής του.

Διοικητής της υπηρεσίας είναι ο κ. Χρήστος Παπαδάκης. Συνολικά 53 άτομα στελεχώνουν την υπηρεσία, που θα έχει δύο κλιμάκια σε Χανιά και Ηράκλειο και έναν σταθμό στη Νεάπολη Λασιθίου. Η τροχαία ΒΟΑΚ υπάγεται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Να σημειωθεί πως στην διάρκεια των εγκαινίων, μέλη των συλλόγων που έχουν συσταθεί απο πολίτες για τα τροχαία ατυχήματα, τόνισαν πως το πρόβλημα δεν λύνεται με την δημιουργία του τμήματος

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Τελετής Εγκαινίων, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «…Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση, χαρά και δικαίωση για όσους συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία αυτής της νέας Υπηρεσίας αν καταφέρουμε να υπάρξει έστω ένα σπίτι λιγότερο κάθε χρόνο στη Κρήτη που θα θρηνήσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από τροχαίο ατύχημα. Αυτή είναι η φιλοδοξία και η επιδιωκόμενη ουσιαστική αναγνώριση αυτής της προσπάθειας και με αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό στοίχημα, μ’ αυτό το καθημερινό στόχο θα βγαίνουν καθημερινά στο δρόμο τα στελέχη αυτής της Υπηρεσίας.»

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «…Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών. Η δε συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα της Κρήτης είναι καθοριστική. Όσοι κινούνται στο Βόρειο Οδικό Άξονα θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλής και κυρίως όσοι επισκέπτονται την Κρήτη ….Η νέα Υπηρεσία πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους διότι είναι μονόδρομος η επιτυχία της. Εγκαινιάζει μία νέα υπηρεσιακή κουλτούρα μέσα στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας…».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, στο χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά: «…Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή, να βοηθήσουμε ώστε το οδικό δίκτυο να γίνει πιο ασφαλές, να συνδράμουμε την προσπάθεια της Πολιτείας για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, να συνεισφέρουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης του Έλληνα οδηγού σε ότι αφορά στη χρήση του οδικού δικτύου και τη συμπεριφορά του ως οδηγός, να σώσουμε ζωές που χάνονται άδικα.» Επίσης τόνισε ότι «…Το Τμήμα Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης από σήμερα, κάθε μέρα και κάθε ώρα του χρόνου, κοντά σας, δίπλα σας. Φροντίζοντας για την οδική σας ασφάλεια, συνδράμοντας στις ανάγκες των οδηγών, εξυπηρετώντας, καθοδηγώντας και ενημερώνοντας όλους όσους χρησιμοποιούν την οδική αυτή αρτηρία…»

Ο έχων τη γενική επιχειρησιακή εποπτεία και συντονισμό των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νησιού, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Υποστράτηγος Μανώλης Παραβολιδάκης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε, με τη σειρά του, τα εξής: « …Η οδική ασφάλεια δεν είναι θέμα επιβολής ή καταναγκασμού. Είναι πρωτίστως θέμα παιδείας, σεβασμού, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Η στρατηγική για την ίδρυση και λειτουργία της νέας Υπηρεσίας στηρίχτηκε στο τετράπτυχο: Απόλυτη γνώση, ορθολογικός σχεδιασμός, ολοκληρωμένες εναλλακτικές εφαρμογές, ατομική και κοινωνική συμμετοχή….»

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλωποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος, η Βουλευτής Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Αναστάσιος Κουρουπάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Πυροσβεστικών, Λιμενικών Αρχών, οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου, ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών του Νομού Ρεθύμνης, εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, εκπρόσωποι φορέων και Υπηρεσιών της Νήσου.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους στέγασης του νέου Τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook