Η κατάσταση της Ιταλίας δεν συγκρίνεται με αυτή της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε ακόμη για αδικαιολόγητη νευρικότητα των αγορών απέναντι στη Ρώμη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση» με αυτή της Ελλάδας, δήλωσε ο Σόιμπλε μόλις έφτασε στη Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα που, αν εφαρμοστούν, είναι κατάλληλα ώστε η χώρα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας της Ιταλίας δεν δικαιολογούν αυτή τη νευρικότητα» που υπάρχει στις αγορές, είπε ακόμη.

Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ακόμη, μετά από αίτημα της Ρώμης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτιμούν τακτικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εντωμεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, επισήμανε ότι «είναι ουσιώδες η ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό τομέα, και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις».

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ρεν προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση «να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, επιθετικού χαρακτήρα, να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις, που να ευνοήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ιταλία».

Το Eurogroup θα απασχολήσουν κυρίως οι τρόποι αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του ιταλικού δημόσιου χρέους, την ώρα που τα σπρεντ των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας στην αγορά ομολόγων παραμένουν, με μεγάλη διάρκεια, σε ένα δυσβάστακτο για την ιταλική οικονομία επίπεδο, ανώτερο του 6,5%.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη στο ιταλικό κοινοβούλιο διεξάγεται κρίσιμη ψηφοφορία για τα δημόσια οικονομικά μεγέθη ενώ τη Δευτέρα κυκλοφορούσαν στη Ρώμη εντόνως φήμες ότι ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook