Tελευταία ενημέρωση 22.24

Με μία λακωνική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρξαν «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά».

Όπως έγινε γνωστό οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο, Τρίτη.

Μετά το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, τις τελευταίες ώρες για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ακούστηκε το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου και του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με το όνομα του κ. Διαμαντούρου μάλλον να εξασθενεί.

Το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

«Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε» δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος στο Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Ως προς τον Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου μετέδωσε ότι ο κ. Ρουμελιώτης ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε όμως ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου, γίνονται συζητήσεις, και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι απαραίτητο να λήξει άμεσα το θέμα».

Στο Mega, επίσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε όνομα νέου πρωθυπουργού, αλλά πολύ σημαντικό να έχουμε και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, το πολιτικό πλαίσιο.

Ναυαγεί (;) το σενάριο για τον Παπαδήμο

Νωρίτερα, πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, θεωρούσε ως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να γίνουν οι εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου, και να ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό για να μην πέσει «θύμα» των διαλυτικών καταστάσεων που ακολουθούν μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου τριών μηνών.

Πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι από την πλευρά του κ. Παπαδήμου μεταδίδεται ότι μέχρι και την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τι ζητεί ο Α.Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η ΝΔ επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παραμείνει στη θέση του, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το Μνημόνιο δεν μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Ποιος είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ο κ. Διαμαντούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942 και υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο.

Διατηρεί επίσης γραφείο του θεσμού και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Διαδέχτηκε (ως δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) τον πρώτο από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (1995-2003), το Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου 2003 , επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 και ξανά στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια.

Κατά την περίοδο 1995 – 1998 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 – 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος. Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook