Ο Γάλλος μόδιστρος Πιέρ Καρντέν μπορεί να πλησιάζει τα 90 του χρόνια, όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει το χώρο της μόδας. «Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, είναι ένα επάγγελμα που αγαπώ και συνεχίζω ακόμη», είπε ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής (και τελευταίος της ιστρικής φουρνιάς των μόδιστρων – σταρ της δεκαετίας του \’50) σε μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό BBC. Η εργασιομανία,άφησε να εννοηθεί, είναι το μυστικό του: «Εργάζομαι κάθε μέρα, κοιτάω και ξανακοιτάω τις δημιουργίες που σχεδιάζω και θέλω να έχω τον έλεγχο στις επιχειρήσεις μου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια».

Μπορεί να ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της ενδυματολογικής αισθητικής των \’60s με τις φουτουριστικές του δημιουργίες (στυλ που ονομάστηκε «γεωμετρικός φουτουρισμός»), αλλά ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης του swinging κλίματος της εποχής, με τις κραιπάλες, τα ναρκωτικά και το κλίμα της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

«Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου ναρκωτικά, εδώ καλά καλά δεν έχω καπνίσει ποτέ», συμπληρώνει ο σχεδιαστής, που επιμελήθηκε το κομμάτι της εικόνας του διασημότερου συγκροτήματος της εποχής εκείνης, των Μπιτλς, οι οποίοι το 1962 ντύθηκαν µε τα σακάκια του χωρίς κολάρο. «Δεν άκουγα αυτού του ειδους τη μουσική, μεγάλωσα με κλασικούς μουσουργούς και εξακολουθώ να προτιμώ τον Ντεμπισί και τον Ραβέλ από τα ροκ συγκροτήματα», τονίζει ο κ. Καρντέν, η επιχείρηση του οποίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, απασχολεί 450 εργαζόμενους στο Παρίσι και περί τους 20.000 ανά τον κόσμο (ωστόσο ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά να οδηγεί το παλιο του, χιλιοχτυπημένο Ρενό 5).

\"http://www.marchahead.co.in/ma/logo/Pierre_Cardin_logo2.jpg\"

Γεννημένος λίγο έξω από τη Βενετία, γιος ενός ιταλού εμπόρου κρασιών, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1924, μωρό δυο ετών, όταν οι γονείς του έφυγαν για να σωθούν από τον ανερχόμενο φασισμό. Ο Πιέτρο Καρντέν, όπως είναι το κανονικό του όνομα, δούλεψε κοντά σε ένα ράφτη ως μαθητευόµενος στο Παρίσι του 1945, εκπαιδεύτηκε υπό τη θρυλική Ελσα Σιαπαρέλι ενώ κατόπιν δούλεψε στον γαλλικό οίκο Christian Dior ως ένας από τους ανθρώπους που ήταν πίσω από την εντυπωσιακή συλλογή «New Look», που σφράγισε την εξέλιξη της μόδας παγκοσμίως.

\"http://www.onlineclothingadvice.com/wp-content/uploads/2009/06/Pierre-Cardin-Clothing-Online.jpg\"Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε ρούχα πρετ-α-πορτέ στον κόσμο της μόδας το 1959 και γι\’ αυτό «τιμωρήθηκε» με διαγραφή από το Chambre Syndicale, το γαλλικό σωματείο της υψηλής ραπτικής. Το 1964 σχεδίασε κοστούμια για τη θρυλική ταινία του Ζαν Κοκτό «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

Η επίδραση του Καρντέν ήταν τόσο ισχυρή, ώστε τον αποκαλούσαν «Ο βασιλιάς της μόδας», έχοντας ντύσει από τη Ρίτα Χέιγουορθ μέχρι την Εύα Περόν, ενώ αρνήθηκε καποτε την (πλουσιοπάροχη) πρόταση του δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να επιμεληθεί την γκαρνταρόμπα του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook