Απεβίωσε το Σάββατο, 5.11.2011, στη Γενεύη έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο μητροπολίτης Δαμασκηνός Παπανδρέου (75), που είχε διατελέσει από το 1982 έως το 2003 πρώτος μητροπολίτης Ελβετίας και επί πολλά έτη διευθυντής του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης.

Η κηδεία του εκλιπόντος ιεράρχη θα γίνει την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, στη Γενεύη.

Η σημερινή «Neue Zurcher Zeitung» δημοσιεύει εκτενή νεκρολογία του μητροπoλίτη Δαμασκηνού, την οποία υπογράφει η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο τoυ Φριβούργου, Μπάρμπαρα Χαλενσλέμπεν. Στο άρθρο καταγράφεται η εκκλησιαστική σταδιοδρομία του αποθανόντος μητροπολίτη στη Γερμανία, τη Γαλλία και ιδίως στην Ελβετία.

Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η υπερτριακονταετής προσφορά του στην ανάπτυξη του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει καταστεί σημαντικό κέντρο της ορθοδοξίας και του διαθρησκευτικού διαλόγου, ενώ υπενθυμίζεται ότι το θεολογικό έργο του αναγνωρίσθηκε διεθνώς με την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα πολλών ξένων πανεπιστημίων. Το άρθρο καταλήγει με την ανταλλαγή επιστολών τον Οκτώβριο του 2000 και τον Φεβρουάριο 2001 μεταξύ μητροπολίτη Δαμασκηνού και του τότε καρδιναλίου Γιόζεφ Ράτσινγκερ και τώρα Πάπα Βενεδίκτου XVI, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία.