Καταγγελίες για βασικά φάρμακα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, όπως παυσίπονα, αντισταμινικά, καρδιοτονωτικά και ινσουλίνες μέχρι αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντι-υπερτασικά και φάρμακα για την τεχνητή γονιμοποίηση, κάνουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Η μεταπώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα φάρμακα είναι κατά πολύ ακριβότερα απ' ότι στη χώρα μας, δημιουργούν κάθε χρόνο προβλήματα διαθεσιμότητας στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Oι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφού καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Η περαιτέρω μείωση των τιμών από την κυβέρνηση για την εξοικονόμηση κονδυλίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, έχουν ανοίξει κι άλλο το δρόμο σε φαρμακαποθήκες ώστε να εξάγουν φάρμακα για την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προτίθεται να μειώσει κι άλλο τις τιμές εξαιτίας πιέσεων των δανειστών μας για περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά εξακολουθούν να μη χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, των δικηγόρων της Αθήνας και της επαρχίας, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του ΤΣΑΥ (γιατροί), μέχρι τα συγκεκριμένα ταμεία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.