Η Κίνα ζήτησε σήμερα από το Ιράν να συνεργαστεί με «ειλικρίνεια» με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει μια νέα έκθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη πρέπει να «επιδείξει προσαρμοστικότητα και ειλικρίνεια και να ξεκινήσει σοβαρή συνεργασία με την ΙΑΕΑ» και η διεθνής υπηρεσία πρέπει να φανεί «δίκαιη και αντικειμενική», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ισραηλινός Τύπος εδώ και μια εβδομάδα επικαλείται αντιπαράθεση στους κόλπους της κυβέρνησης όσον αφορά την επιλογή των προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν την έκθεση της ΙΑΕΑ για την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και να προσπαθήσουν να πείσουν τη Μόσχα και το Πεκίνο να ενισχύσουν τις κυρώσεις που υιοθέτησε ο ΟΗΕ με τέσσερις αποφάσεις του από το 2007.

Η Κίνα επαναλαμβάνει συχνά ότι είναι αντίθετη στη χρήση στρατιωτικής βίας και στις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν. Το Πεκίνο ζητεί να επιλυθεί το πρόβλημα του ιρανικού προγράμματος με «το διάλογο και τη συνεργασία» .

«Είναι επιτακτικής σημασίας να αποτραπούν νέες ταραχές στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χονγκ.

Οι κυρώσεις που πλήττουν την Τεχεράνη επέτρεψαν στις κινεζικές εταιρίες να αυξήσουν σημαντικά την παρουσία τους στο Ιράν, από το οποίο η Κίνα αγοράζει πολύ πετρέλαιο. Το Πεκίνο έγινε ο πρώτος εμπορικός εταίρος με διμερείς ανταλλαγές ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 400 εκατομμυρίων πριν από 15 χρόνια.

Στην Τεχεράνη ο υπουργός Άμυνας Αχμαντ Βαχιντί δήλωσε σήμερα ότι «οι πρόσφατες απειλές εναντίον του Ιράν είναι μάλλον μια προπαγάνδα για τα μέσα ενημέρωσης και οφείλονται στην αδυναμία της Δύσης απέναντι στο Ιράν», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA.

Ο Βαχιντί επανέλαβε την «αμυντική ικανότητα της χώρας στη θάλασσα και στο βαλλιστικό τομέα. Έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή» .

«Το σιωνιστικό καθεστώς γνωρίζει πολλές εσωτερικές έριδες. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης πολλές κρίσεις όπως το κίνημα κατά της Γουόλ Στριτ. Οι δυτικές απειλές δεν είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Πάντως είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά», τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook