Μακροχρόνιο δεσμό μεταξύ Ευρωπαίων και Ρωσίας δημιουργεί ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream, ο οποίος μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού μαζί με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δύο ηγέτες άνοιξαν μία στρόφιγγα για να αρχίσει συμβολικά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη
Γερμανία. «Θα είμαστε στενά δεμένοι ο ένας με τον άλλο, για δεκαετίες», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Nord Stream αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς, ο καθένας εκ των οποίων έχει δυναμικότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Η τοποθέτηση του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο διαχειριστικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream, Ματίας Βάρνιγκ είπε ότι το κόστος κατασκευής -7,4 δισ. ευρώ- αναμένεται να αποσβεστεί σε 14 έως 15 χρόνια, αν ο αγωγός λειτουργεί εξαντλώντας τη δυναμικότητα μεταφοράς του. Προς το παρόν, οι παραγγελίες που έχουν δοθεί αφορούν την παράδοση περισσότερων από 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, όγκος που είναι ο μισός της δυναμικότητας μεταφοράς του Nord Stream.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου για την Ενέργεια και τα Οικονομικά, Βλαντίμιρ Φεΐγκιν υπογράμμισε ότι είναι «τυπικό» να κατασκευάζονται τέτοιοι τεράστιοι αγωγοί όταν ισχύουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να λειτουργούν στο ήμισυ της δυναμικότητας μεταφοράς τους.

Στο ζήτημα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, το οποίο τονίζουν αδιάκοπα οι Βρυξέλλες, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο Reuters, ο πρόεδρος της γερμανικής E.ON Ruhrgas, Κλάους Σέφερ. «Διαφοροποίηση δεν σημαίνει μόνον την προμήθεια φυσικού αερίου από διάφορες πηγές αλλά και το να έχουμε διάφορες οδούς τροφοδοσίας. Ο Nord Stream δημιουργεί την πρώτη απευθείας σύνδεση της Γερμανίας και της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου στη Ρωσία και προσφέρει, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα προσφοράς νέων ποσοτήτων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, που συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook