H παρακεταμόλη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια ενώ μπορεί ακόμη και να «πυροδοτήσει» νέες περιπτώσεις άσθματος. Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics» και η οποία συνδέει άμεσα την παρακεταμόλη με το άσθμα.

Τα αποτελέσματά της προέκυψαν μετά από ανάλυση προηγούμενων στοιχείων  που διεξήχθη από ειδικούς του Πνευμονολογικού Κέντρου Robert T. Stone στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Akron στο Οχάιο. Στην ανάλυση περιελήφθησαν δεδομένα σχετικά με 520.000 παιδιά σε 54 χώρες και, όπως φάνηκε, ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος αυξανόταν κατά 60% σε εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά που λάμβαναν το φάρμακο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο αλλά λιγότερο από μια φορά τον μήνα. Μάλιστα ο κίνδυνος ήταν περισσότερο από τριπλάσιος σε παιδιά που λάμβαναν το παυσίπονο φάρμακο τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Oπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζον ΜακΜπράιντ «αποφάσισα να κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι γιατροί και άλλοι ειδικοί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ότι εάν αποφύγουν απλώς τη χορήγηση παρακεταμόλης και προτιμήσουν άλλα εξίσου αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πυρετού ή του πόνου, ίσως κάνουν τη διαφορά σε ό,τι αφορά το άσθμα ενός παιδιού».

Στο πλαίσιο της ανάλυσης περιελήφθη άλλη μια μελέτη η οποία όμως διεξήχθη σε 13χρονα και 14χρονα παιδιά. Η μελέτη εκείνη έδειξε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος αυξανόταν κατά 40% σε εφήβους που είχαν λάβει παρακεταμόλη τουλάχιστον μια φορά ετησίως αλλά λιγότερο από μια φορά τον μήνα. Συγχρόνως ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος ήταν περισσότερο από διπλάσιος στα παιδιά που λάμβαναν το φάρμακο τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Πάντως, σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα, άλλοι ειδικοί στο άσθμα τόνισαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με το ότι η παρακεταμόλη προκαλεί άσθμα. Προσέθεσαν ότι κάποιες μελέτες απλώς μαρτυρούν ότι το φάρμακο είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος υπογραμμίζοντας ότι ίσως υπάρχει κάποιο άλλο κοινό που συνδέει τα άτομα που λαμβάνουν παρακεταμόλη και οδηγεί σε άσθμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook