Μείωση 2,9% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ από τις αρχές του έτους η πτώση ανέρχεται στο 12,6% ή 26,4 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 183,2 δισ. ευρώ, από 188,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η πτώση από τις αρχές του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα, είναι της τάξης των 49,8 δις ευρώ ή 21,3%.

Η υποχώρηση των καταθέσεων επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για την χρηματοδότησή του, καθώς παραμένουν αποκλεισμένες από την διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στην έκδοση ομολόγων ύψους 6,4 δισ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου. Αυτοί οι τίτλοι κατατίθενται στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας.

Συνολικά, οι ενισχύσεις προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 98 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 86 ειναι εγγυήσεις, τα 4 προνομιούχες μετοχές και τα 8 δισ. ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε κατά 15,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ η έκτακτη ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) ανήλθε στα 26,56 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 6,42 δισ. ευρώ μέσω του ELA.

Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, υποχώρησε στα 77,76 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 93,09 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook