Η φεντανύλη ή «λευκή ηρωίνη», ένα συνθετικό οπιοειδές 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη, έχει φτάσει στην παράνομη αγορά ηρωίνης στα Βαλκάνια και πιθανότατα και στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι είναι δεκάδες φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και κυκλοφορεί συνήθως ανόθευτη, η φεντανύλη είναι πολύ πιθανότερο να οδηγήσει σε θάνατο από υπερβολική δόση. Χρησιμοποιείται ως ισχυρό αναλγητικό και αναισθητικό στα νοσοκομεία, ενώ από τα φαρμακεία διατίθεται αυστηρά με συνταγή, συνήθως στη μορφή εμποτισμένου έμπλαστρου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, μια νεαρή Βουλγάρα που μετέφερε 120 γραμμάρια ηρωίνης και 230 γραμμάτια φεντανύλης συνελήφθη έξω από τη Λάρισα από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για είσοδο του ναρκωτικού και στην Ελλάδα.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ναρκωτικών προειδοποιεί ότι έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα περιπτώσεις που χρήστες ηρωίνης απομόνωσαν φεντανύλη από αναλγητικά έμπλαστρα, όπως έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ένα παράγωγο της φεντανύλης πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί το 2002 κατά την επιχείρηση των ρωσικών αρχών στη γνωστή υπόθεση ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας, όπου δεκάδες όμηροι πέθαναν λόγω αναπνευστικής καταστολής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το συνθετικό οπιούχο κάνει ήδη θραύση στη γειτονική Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πηγές στην αστυνομία, οι χρήστες ναρκωτικών στρέφονται τον τελευταίο καιρό στην φεντανύλη και τα παράγωγά της επειδή έχει μειωθεί η ηρωίνη που κυκλοφορεί στην παράνομη αγορά.

Αιτίες για αυτή τη μείωση δεν αποκλείεται να είναι η περιορισμένη φετινή σοδειά οπίου στο Αφγανιστάν και οι πρόσφατες επιχειρήσεις της βουλγαρικής αστυνομίας κατά των εμπόρων ηρωίνης.