Νέο πλαίσιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών ορίζει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη στη Βουλή.

Οι Πολεοδομίες καταργούνται με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα, έτσι ώστε αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της άδειας δόμησης θα είναι πλέον οι υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, οι οποίες ασκούν τις αρμοδιότητες των πολεοδομικών γραφείων, ενώ η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου θα γίνεται με ευθύνη των μηχανικών.

Προβλέπονται μάλιστα κυρώσεις και πρόστιμα για τον μελετητή μηχανικό, σε περίπτωση που η μελέτη του δεν εκπονήθηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, ή για τον επιβλέποντα μηχανικό, στην περίπτωση που οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέσθηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν.

Οι άδειες δόμησης θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης θεσπίζεται προθεσμία πέντε ημερών από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ θεσπίζεται η διαδικασία συμπλήρωσης ή διόρθωσης ελλείψεων ή λαθών που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο, εντός προθεσμίας δύο μηνών.


Πάντως, από την πλευρά των δήμων έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει προειδοποιήσει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα παρουσιάσει προβλήματα στην εφαρμογή κυρίως από την αναδιοργάνωση των πολεοδομικών υπηρεσιών των Δήμων -σε εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης- που δεν διασφαλίζει ότι η μετάβαση στη νέα κατάσταση, έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών, θα γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, πριν την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης επί του συνόλου των 1.034 Δήμων μόνο 77 λειτουργούσαν πολεοδομίες. Οι υπόλοιποι εξυπηρετούνταν από τις πολεοδομίες των Νομαρχιών. Στην παρούσα χρονική στιγμή μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη στους 326 Δήμους καταγράφονται 177 πολεοδομικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook