Σε αντίθεση με τον καπνό των τσιγάρων που πυκνώνει συνεχώς, το «νέφος» των καταγγελιών στην ειδική τηλεφωνική γραμμή «1142» του υπουργείου Υγείας ολοένα αραιώνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τετραψήφιου αριθμού για το κάπνισμα, ο αριθμός των καταγγελιών για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου βαίνει μειούμενος: ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, Ιανουάριος- Μάρτιος 2011, η τηλεφωνική γραμμή «πήρε» φωτιά με τις καταγγελίες να φτάνουν κατά μέσο όρο τις 3.600, η λειτουργία της γραμμής για το τελευταίο τρίμηνο «έκλεισε» με μέσο όρο τις 1.864 καταγγελίες!

Σημειωτέον δε, ότι τον μέσο όρο ανεβάζει ο αριθμός των καταγγελιών του Οκτωβρίου, που μόλις ξεπέρασαν τις 2.000!

Ανύπαρκτος ο ελεγκτικός μηχανισμός

Ο αριθμός αντικατοπτρίζει την απογοήτευση του κόσμου που είχε πιστέψει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τον Οκτώβριο του 2010, αλλά αντί της απαγόρευσης του τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους βίωσε την ανοχή της πολιτείας στους παραβάτες και την απόλυτη απραξία του πολυδιαφημισμένου ελεγκτικού μηχανισμού (βλέπε Δημοτική Αστυνομία, Επιθεωρητές Υγείας κα).

Συνολικά, η τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δεχθεί 35.476 καταγγελίες. Οι 31.688 εξ αυτών αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των καταγγελιών σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ ο αντικαπνιστικός νόμος είναι στα χαρτιά: σε 14.152 περιπτώσεις οι πελάτες κάπνιζαν κανονικά και σε 9.842 περιπτώσεις τα τασάκια βρίσκονταν όπως πάντα πάνω στα τραπέζια για τους θεριακλήδες πελάτες.

Σε άλλες 6.979 περιπτώσεις το τσιγάρο βάσει των καταγγελιών με την ανοχή και τα… στραβά μάτια των υπευθύνων των καταστημάτων. Τέλος, σε 139 περιπτώσεις καφέ και ίντερνετ καφέ ούτε η παρουσία ανηλίκων πτόησε τους καπνιστές, οι οποίοι συνέχισαν να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους (βλαβερή για τους άλλους) συνήθεια.

Καλά κρατεί το κάπνισμα και στο Δημόσιο

Συνολικά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν γίνει 2.251 καταγγελίες για κάπνισμα σε εργασιακούς χώρους του Δημοσίου Τομέα. Σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες βρέθηκαν 1.038 παραβάτες, ενώ σύννεφα καπνού εντοπίστηκαν σε νοσοκομεία αλλά και σε σχολεία (400 και 295 καταγγελίες, αντιστοίχως).

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, έχουν γίνει 1.131 καταγγελίες για ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους, οι 893 εκ των οποίων αφορούν ιδιωτικές εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται καταγγελίες και για σχολεία και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα: σε 44 ιδιωτικά σχολεία και σε 40 ιδιωτικές κλινικές εντοπίστηκαν καπνιστές, παρά τη ρητή απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους αυτούς όπου υποτίθεται ότι προστατεύεται ιδιαιτέρως η δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook