Στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά.

Η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι το επόμενο βήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο οριστικοποιείται ίσως και αυτή την ώρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η έκπληξη είναι σύμφωνα με το protothema.gr, ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συμφωνήσει να αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στη χθεσινοβραδυνή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι αν θα μείνει στην κυβέρνηση αυτό θα είναι επειδή το ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και ως πράξη εθνικού καθήκοντος.

Ο κ. Βενιζέλος συνάρτησε την πιθανή παραμονή του στην κυβέρνηση -που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη- με την ανάγκη να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θέση στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του κ. Σαμαρά.

Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση πρόκειται να παραμείνουν η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook