Σε τροχιά συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον πρώην κοινοτικό επίτροπο Μάριο Μόντι φέρεται να βρίσκεται η Ιταλία με ορισμένες πληροφορίες να μιλούν για ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ενδεχομένως και τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενδέχεται να υποστηριχθεί από τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αν και υπάρχουν εσωτερικές εντάσεις-, το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλο.

Επισπεύδονται, την ίδια στιγμή οι διαδικασίες έγκρισης του πακέτου οικονομικής σταθερότητας, που περικλείει τα μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Γερουσία την Παρασκευή και θα ακολουθήσει πιθανότατα το Σάββατο η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μάριο Μόντι μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Δευτέρα, μετά τις καθοριστικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Όπως χαρακτηριστικά μετέδωσαν τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων στην Ιταλία, το νέο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να αντιμετωπίσει πρώτα την αρνητική ή θετική κρίση των αγορών και κατόπιν εκείνη της Βουλής και της Γερουσίας.

Η κυβέρνηση Μόντι -πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν τάσσεται, πλέον υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλεο.

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όμως, να τους μεταπείσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι πολιτικοί, αλλά τεχνοκράτες με μόνη εξαίρεση πιθανώς το υπουργείο Εξωτερικών -ενδέχεται να το αναλάβει ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο- και την συμμετοχή του Τζάνι Λέτα, στενού συνεργάτη και «άλτερ έγκο» του Μπερλουσκόνι και σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Μάριο Μόντι

Ο πιθανός εντολοδόχος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι γεννήθηκε το 1943 στην πόλη Βαρέζε, έξω από το Μιλάνο. Πήρε πτυχίο Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου και συνέχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Γέιλ, τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Εκεί γνώρισε τον Τζέιμς Τόμπιν -που τιμήθηκε μελλοντικά με το Νόμπελ Οικονομίας- που ήταν συμφοιτητής του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1969: έγινε καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Τρέντο της βόρειας Ιταλίας. Την αμέσως επόμενη χρονιά, μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του Τορίνου, και το 1985 επέστρεψε στο Μιλάνο, στο γνωστό πανεπιστήμιο Μποκόνι. Το 1989 εκλέγεται πρύτανης και το 1994, πρόεδρος του Μποκόνι.

Το 1994 η πρώτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον επιλέγει ως επίτροπο της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, τις χρηματιστικές υπηρεσίες και την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση.

Το 1999 η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ\’ Αλέμα επιβεβαιώνει την παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αρμοδιότητες αυτή την φορά για τον ανταγωνισμό.

Κατά την θητεία του αυτή επέβαλλε στην εταιρία-γίγαντα της πληροφορικής Microsoft του Μπιλ Γκέιτς πρόστιμο ύψους 497 εκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της προνομιακής της θέσης στην αγορά λογισμικού. Σε ό,τι αφορά τις βασικές θέσεις του, ο Μόντι τάσσεται ανοικτά υπέρ της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού, της συνετής και υπεύθυνης διαχείρισης της δημόσιας οικονομίας.

Ο Ιταλός πρώην επίτροπος θεωρείται στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ενώ πολλοί σχολιαστές δεν παραλείπουν να τονίζουν τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους υπεύθυνους του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο ίδιος, όμως, απαντά: «γνωρίζω μόνον μία ισχυρή εξουσία: την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook