Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι επιθέσεις των αγορών όχι μόνο στην «ουσιαστικά χρεοκοπημένη», όπως την αποτιμούν πλέον οι αγορές, Ιταλία, αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες – πλην Γερμανίας – της Ευρωζώνης.

Τα πάλαι ποτέ «ανώτατης αποτίμησης και αξιολόγησης» ομόλογα της Γαλλίας, όπως και αυτά της Ισπανίας που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των αγορών, καλπάζουν πλέον σε νέα υψηλά. Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το spread στα 10ετή ομόλογα του γαλλικού δημοσίου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 21 ετών έναντι του γερμανικού ομολόγου.

Αναλυτικότερα η Γαλλία είναι πια αναγκασμένη να πληρώσει για να δανειστεί διαφορά επιτοκίου της τάξης των 167 μονάδων βάσης έναντι του γερμανικού bund, τουτέστιν το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 21 ετών. Σε απόλυτους αριθμούς το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο του γαλλικού δημοσίου διαμορφώνεται στο 3,43%.

Ήδη πια το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πάνω από το απαγορευτικό 7% και το μείζον πρόβλημα για τη Γαλλία είναι το τεράστιο άνοιγμα που έχουν οι γαλλικές τράπεζες στο ιταλικό χρέος!

Σε ανοδικό ράλι έχουν αποδυθεί και τα spreads στα 10ετή ομόλογα Ισπανίας και Βελγίου που διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, στην υψηλότερη διαφορά τους από την εισαγωγή του ευρώ.

Συγκεκριμένα το 10ετές ισπανικό ομόλογο έχει πλέον απόδοση 5,93%.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα και ειδήσεις όπως αυτή που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων περί συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δεν βοηθάνε ως προς την εκτόνωση της κρίσης …

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook