Μια νέα μέθοδος επικοινωνίας με ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες και βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, ανέπτυξαν Βρετανοί και Βέλγοι ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου για να ανιχνεύσει την κατάσταση της ενσυναίσθησης. Αυτό κατέστη εφικτό μέσω του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), τεχνική ανώδυνη, που συνίσταται στην εφαρμογή δέσμης ηλεκτροδίων στο κρανίο.

Στην μελέτη που εκπονήθηκε από κοινού από το Νοσοκομείο του Άντενμπρουκ στο Κέιμπριτζ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης, έλαβαν μέρος 16 ασθενείς. Όλοι βρίσκονταν σε κατάσταση άγρυπνου κώματος, δηλαδή χωρίς συνείδηση του εαυτού τους ή του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να φανταστούν ότι κινούσαν πέρα-δώθε τα δάχτυλα των ποδιών τους ή ότι πίεζαν το δεξί τους χέρι. Η εγκεφαλική δραστηριότητα τριών εκ των 16 συμμετεχόντων έδειξε ότι μπορούσαν κατ’ επανάληψη να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών.

Ο Δρ Άντριαν Όουεν από το Κέντρο Εγκεφάλου και Σκέψης του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά εξηγεί ότι «πολλές περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν εκτελούμε μια κίνηση, δραστηριοποιούνται επίσης και όταν απλώς φανταζόμαστε ότι κάνουμε την ίδια κίνηση. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι τρεις συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν ενσυναίσθηση, καθώς κατ’ επανάληψη ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες που τους δώσαμε. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών κατάφερε να ανταποκριθεί περισσότερες από 100 φορές».

«Λάθος» διάγνωση
Η ομάδα του καθηγητή Όουεν στη Μονάδα Επιστημών του Εγκεφάλου και της Γνωστικότητας στο Κέιμπριτζ είχε και παλαιότερα αποδείξει ότι είναι δυνατή η επικοινωνία με ορισμένους ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες δεν μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις με fMRI διότι φέρουν μεταλλικά εμφυτεύματα ή δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν ακίνητοι, βασικά προαπαιτούμενα για την εξέταση.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) όμως είναι πιο οικονομικά προσιτό και ως συσκευή έχει την δυνατότητα της φορητότητας. «Μας δίνει την δυνατότητα να εξετάσουμε άτομα που βρίσκονται σε εξωνοσοκομειακές μονάδες νοσηλείας και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ίχνη συνειδητότητας», εξηγεί ο Δρ Όουεν.

Η Έλεν Γκιλ-Θάιτς, σύμβουλος διάγνωσης για καταστάσεις χαμηλής ενσυναίσθησης στο Βασιλικό Νοσοκομείο για την Νευρο-Ανικανότητα στο Πατνεϊ σημειώνει ότι «για μια μικρή αναλογία ασθενών το EEG θα αποδειχθεί χρήσιμο στην διαγνωστική διαδικασία. Πάντως πρόκειται για ένα επιπρόσθετο εργαλείο και όχι αντικαταστάτη των υφισταμένων μεθόδων διάγνωσης ατόμων με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα. Δυστυχώς, στην δουλειά μου συναντώ συνεχώς ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε μια πλήρη διάγνωση και έχουν λανθασμένα χαρακτηριστεί ότι βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση».

Ο καθηγητής Κλινικών Νευροεπιστημών στο Τμήμα Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου Πολ Μάθιους συμπληρώνει ότι «η προσέγγιση είναι απλή, πρακτική και μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον. Η καινοτόμος αυτή εργασία, φέρνει την επιστήμη του εγκεφάλου κυριολεκτικά στο προσκέφαλο του ασθενή. Σίγουρα θα πρέπει άμεσα να γίνουν νέες προσπάθειες αξιολόγησής της σε κλινικές συνθήκες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook