Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, παρουσία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με βασικό αντικείμενο τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στην 90λεπτη συνάντηση από τον στενό συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου.

Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμέσως μετά μίλησε για δημιουργική συνεργασία και σημαντική πρόοδο, η οποία επετεύχθη. «Η συνάντηση ήταν ουσιαστική», είπε και τόνισε ότι «η ΝΔ θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη της στη νέα κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς αν θα είναι δύο ή τρία, απάντησε: «Είναι αρκετά;».

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία στα οποία αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία τους είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας (στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου) και, ίσως, το Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται κυρίως για τα λεγόμενα «εκλογικά» υπουργεία, καθώς η νέα κυβέρνηση, εκτός των άλλων καθηκόντων της, θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρας στις κάλπες.

Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Η ΝΔ πρότεινε να συμμετάσχουν τέσσερα κορυφαία στελέχη της: Οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Δ.Αβραμόπουλος και Στ.Δήμας, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, καθηγητής Γ.Μουρμούρας, καθώς και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ, καθηγητής Κ.Αρβανιτόπουλος.

Πρόκειται κυρίως για εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κ. Αβραμόπουλος θα παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας, ώστε να γίνει πράξη η αρχική δέσμευση του κ. Σαμαρά, ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά της μέλη.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το MEGA, ο Σταύρος Δήμας είναι πιθανόν να καταλάβει τη δεύτερη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Άμυνας.

Αρκετοί από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης ενδέχεται να βρεθούν και πάλι σε κυβερνητικές θέσεις ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνουν στα ίδια πόστα. Μεταξύ των ονομάτων είναι αυτά των κ.κ. Λοβέρδου, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Ραγκούση.

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν του έχει προταθεί η θέση αντιπροέδρου, απάντησε: «Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα είναι μέσα».

Με αφορμή ονόματα στελεχών του κόμματος τα οποία ακουστήκαν ως προτεινόμενα να συμμετάσχουν στην νέα κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Όταν θα υπάρξει ολοκλήρωση των επιμέρους θεμάτων, θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση. Μέχρι τότε ουδέν».

Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, παρέμενε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι αργά τη νύχτα και ενημερωνόταν για μια σειρά από τρέχοντα θέματα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook