Μιαν απίστευτη τραγική κατάσταση βιώνουν εκατοντάδες επαγγέλματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) , η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί «πατώνει» και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ότι στην υπόλοιπη χώρα, καθώς μόνο τον περασμένο Ιούλιο η μείωση έφτασε στο 54% και ήταν η υψηλότερη στην Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Flashnews.gr από την ΕΛΣΤΑΤ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη κυμαίνεται από μείον 61% έως μείον 76% συγκριτικά με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2008.

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη Ιανουάριος-Ιούλιος 2008-2011

Όπως φαίνεται από τα Στατιστικά στοιχεία στα πρώτα δύο χρόνια της τελευταίας τετραετίας η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα ήταν σε ανεκτά επίπεδα καθώς για τις νέες άδειες η μείωση ήταν μείον 18% έως μείον 19% και για την επιφάνεια μείον 26% έως μείον 28%.

Όμως το 2011 τα στοιχεία δείχνουν μια καταβαράθρωση με τις άδειες στο πρώτο επτάμηνο να μειώνονται κατά 42% σε σχέση με εκείνες του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Συνολικά, όπως φαίνεται και από το γράφημα που ακολουθεί, στο πρώτο επτάμηνο του 2011 η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη και σε συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008, μειώθηκε ως εξής :

Νέες άδειες : Μείον 61%. Επιφάνεια : Μείον 74% . Όγκος : Μείον 76%

\"\"\"\"\"\"\"\"

Μιλώντας στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του τμήματος Δυτ.Κρήτης του ΤΕΕ κ.Αντώνης Πιταριδάκης τόνισε τα εξής :

« Είναι τραγικό καθώς γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επαγγέλματα και μάλιστα σε μιαν περίοδο που απαιτείται τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Εδώ και καιρό και το ΤΕΕ είχε επισημάνει ότι υπήρχε δυνατότητα να μην έχουμε τόσο μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Δυστυχώς ο εύκολος τρόπος φοροεισπρακτικής πολιτικής και τα νέα νομοσχέδια δυσχεραίνουν τραγικά την κατάσταση .

Δυστυχώς εδώ και χρόνια η οικονομική δραστηριότητα και στον τόπο μας στηριζόταν ουσιαστικά στην οικοδομή. Εμείς είχαμε τονίσει πως αυτό δεν είναι σωστό και πως έπρεπε να έχουν και άλλες αναπτυξιακές βλέψεις και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Όμως έστω και αυτό που μας είχε απομείνει έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να έχει κάποιες επιπτώσεις από την κρίση, αλλά με όχι τόσο τραγικό τρόπο. Έστω και τώρα , έστω και αργά πρέπει κάτι να γίνει, και ελπίζουμε ότι με τις πολιτικές εξελίξεις που έχουμε να δουν πως μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα.»

Μάλιστα ο κ.Πιταριδάκης επισημαίνει ότι η ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος στο κράτος, απ’ότι τα όποια οφέλη μπορεί να έχει από τους πάσης φύσεως φόρους που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"
Νέες οικοδομικές άδειες 2011-2010

\"\"\"\"

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook