Στο έλεος του Θεού οι Καλλικρατικοί δήμοι που βλέπουν τα ταμεία τους να \”στεγνώνουν\” καθώς η χρηματοδότηση από πόρους από την κεντρική εξουσία, βαίνει διαρκώς μειούμενη προσαρμοσμένη στο πνεύμα των ημερών, αυτό δηλαδή των αλλεπάλληλων περικοπών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το ποσό της Σ.Α.Τ.Α (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σε σύγκριση με αυτό που έλαβαν οι ΟΤΑ το 2010 είναι μειωμένο εφέτος κατά 65%! Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως και το περσινό ποσό σε σχέση με το 2009 παρελήφθη μειωμένο από τους δήμους κατά 50%.

Ειδικότερα όπως τόνισε ο κ. Μαλανδράκης το 2011 κλείνει με τους δήμους να έχουν βάλει στα ταμεία τους από τη ΣΑΤΑ μόνο το 35% των χρημάτων που είχαν προϋπολογίσει.

Σημειώνεται μάλιστα ότι αρκετοί δήμοι εισέπραξαν χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί για την αποπληρωμή έργων που είχαν πραγματοποιηθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι τα όποια έργα πλέον γίνονται από τους δήμους, να γίνονται με κονδύλια από ιδίους πόρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στους δήμους με την περικοπή των κονδυλίων της ΣΑΤΑ είναι το ότι τα χρήματα που προβλέπονται για τη συντήρηση όλων των σχολείων του δήμου Πλατανιά δεν υπερβαίνει τις 18.000 ευρώ.

Επίσης ένα άλλο θέμα το όποιο θα θέσει ο δήμαρχος Πλατανιά στο συνέδριο της ΚΕΔ αφορά στη διαχείριση των ΚΑΠ (Κοινοτικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Όπως είπε ο κ. Μαλανδράκης το θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι το πως οι ΚΑΠ διαμοιράζονται στους δήμους. Σαφές σημείωσε ότι είναι ο Δήμαρχος Πλατανιά, \”πως πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση στο πως διανέμονται αυτοί οι πόροι στους δήμους.\”

Δηλαδή θα πρέπει να συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες, τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά που αφορούν τα χαρακτηριστικά των ΟΤΑ και το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του κάθε Καλλικρατικού δήμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook