Όταν ένα δεσποζόμενο σκυλί πηγαίνει βόλτα με άνδρα υπάρχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να απειλήσει και να δαγκώσει άλλα σκυλιά, ενώ όταν είναι δεμένο με λουρί είναι περισσότερο επιθετικό απ’ ότι όταν που κυκλοφορεί ελεύθερο.

Αυτές είναι δύο από τα ευρήματα που φέρνει στο φως νέα έρευνα πάνω στη συμπεριφορά των σκύλων. Μεταξύ των στοιχείων που λήφθηκαν υπόψη για την εξαγωγή των συμπερασμάτων είναι το μέγεθος, το φύλο και η ηλικία του σκύλου, καθώς επίσης το φύλο του ιδιοκτήτη και η χρήση ή μη λουριού κατά τον περίπατο.

Το πιο συναρπαστικό εύρημα της έρευνας, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Applied Animal Behavior Science, είναι η θεώρηση του φύλου του ιδιοκτήτη ως καθοριστικού παράγοντα για την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι σε άλλα σκυλιά.

Οι ερευνητές εικάζουν πως η επιθετική συμπεριφορά των δεσποζόμενων σκύλων που πηγαίνουν βόλτα συνδέεται με τις επιθετικές τάσεις ή συμπεροφορές των ιδιοκτητών τους.

Για τους σκοπούς της έρευνας εξετάστηκαν 2000 διεπαφές σκυλιών κατά τη διάρκεια περιπάτων, παρουσία των ιδιοκτητών, στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας. Οι παρατηρήσεις έγιναν κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες σε 30 διαφορετικά σημεία της πόλης όπου ιδιοκτήτες βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

Ως γνωστόν, η πλέον συνήθης διεπαφή μεταξύ των σκύλων είναι η αμοιβαία όσφρηση. Όσον αφορά αυτό το χαρακτηριστικό τα αρσενικά μυρίζουν τα θηλυκά συχνότερα, τα σκυλιά προτιμούν το παιχνίδι με μέλη του αντίθετου φύλου, τα αρσενικά “μαρκάρουν” περισσότερο και τα κουτάβια παίζουν μεταξύ τους δύο φορές συχνότερα σε σύγκριση με τους ενηλίκους και έντεκα φορές συχνότερα σε σύγκριση με τα ώριμα σκυλιά. Τέλος, τα σκυλιά προτιμούν το παιχνίδι με “άτομα” παρόμοιου μεγέθους.

Ωστόσο, αυτό που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη συμπεριφορά του σκυλιού είναι το λουρί!

Τα ελεύθερα σκυλιά μυρίζονταν μεταξύ τους δύο φορές συχνότερα απ΄ότι τα δεμένα. Αντίθετα, τα δεμένα σκυλιά “εκτόξευαν απειλές” δύο φορές συχνότερα σε σύγκριση με τα ελεύθερα.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη συμπεριφορά αυτή στη δυσαρέσκεια που νιώθουν οι σκύλοι όταν το λουρί τους εμποδίζει να εκφράσουν την κανονική συμπεριφορά προς τους ομοίους τους: δηλαδή να τρέξουν ο ένας γύρω από τον άλλο και να μυριστούν.


Οφείλεται επίσης σε μια αίσθηση προστασίας και κτητικότητας ή ζήλειας απέναντι στον ιδιοκτήτη.

(econews)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook