Τίναζαν την μπάνκα στον αέρα με το που αποχωρούσε το κλιμάκιο των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το οποίο είχε ήδη καταγράψει ένα απίστευτο πλιάτσικο στην Proton Bank!

Αυτό προκύπτει -μεταξύ άλλων- από το Εμπιστευτικό Πόρισμα Ελέγχου της Proton Bank, στο οποίο εδράζεται ο ποινικός έλεγχος του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της τράπεζας και μελών του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων, ενός πυρήνα συνεργατών του, γύρω από τους οποίους πλέχτηκε η πολυπλόκαμη δράση στους τομείς των φαρμάκων, των λιπασμάτων, των καλλυντικών, των media κ.ά., αλλά και απόλυτων αχυρανθρώπων, που χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα.

Η Proton, σύμφωνα με δημοσίευμα της enet.gr, από τον Δεκέμβριο του 2009, που πέρασε στον έλεγχο του Λ. Λαυρεντιάδη, μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, παρά τους ελέγχους της ΤτΕ, αποτέλεσε το «κλεπτοδοχείο» για όλες τις δουλειές του μεγαλοεπιχειρηματία, από την έμμεση εμπλοκή του στο γήπεδο Καραϊσκάκη και τη μιντιακή εισβολή διά Κυριακίδη, μέχρι το ντελίριο των αποσχίσεων εταιρειών (spin off) από την Alapis και το τσουνάμι των εξωχώριων που αγοράζουν για λογαριασμό του μετοχές με δάνεια από την Proton, τα οποία θεωρούνται πλέον εξαερωμένα.

Η δικογραφία

Οπως προκύπτει από τα πορίσματα της ΤτΕ, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας για τα ερευνώμενα αδικήματα της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αν και «σταμπαρίστηκαν» δάνεια συνολικού ύψους 713,1 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 18 πιστούχους (Alapis, Elfe, Νεοχημική, ΝΕΠ Εκδόσεις, καθώς και προς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από την απόσχιση κλάδων ή θυγατρικών και εντάσσονται σε ομάδα συνδεδεμένων πελατών), μετά τους ελέγχους του κλιμακίου της ΤτΕ (7-9 Ιουλίου 2010) στην Proton ξεσάλωσαν. Σε έξι πιστούχους που είχαν θεωρηθεί ότι αποτελούν ενιαίο κίνδυνο με τα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς τις εταιρείες του ομίλου Alapis-Λαυρεντιάδης, η τράπεζα χορήγησε πρόσθετα συνολικά δάνεια 336,5 εκατ. ευρώ, γράφοντας και ψέματα στην ΤτΕ.

Πρόσφατα, λίγο πριν μπει επίτροπος στην Proton και ενώ αποχώρησε κλιμάκιο ελέγχου της ΤτΕ από την τράπεζα (ήλεγχε από 7/2/2011 έως 6/6/2011) η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων από τις 17/6 έως τις 28/6/2011 ενέκρινε νέες πιστοδοτήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ προς πρώην θυγατρικές της Alapis, χωρίς εξασφαλίσεις, μειοψηφούντος και του αρμόδιου διευθυντή.

Φανταστείτε να μη γίνονταν και έλεγχοι. Προφανώς οι αποφάσεις που κόλλαγαν ήταν στα υψηλά πατώματα και όχι στο επίπεδο των ελεγκτών της ΤτΕ.

Για να επιτευχθεί η αφαίμαξη πάνω από 1 δισ. ευρώ από την Proton και για να κατευθυνθεί σε δραστηριότητες του Λ. Λαυρεντιάδη ξεχαρβαλώθηκαν μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, απεκρύβησαν στοιχεία (η ΤτΕ στο εμπιστευτικό τής 10ης/8/2011 σημειώνει ότι «κλιμάκιο ελέγχου δεν έλαβε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, στοιχεία και παραστατικά που ζητήθηκαν για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του ελέγχου»), έγιναν ύποπτες συναλλαγές, ορκωτοί ελεγκτές ήταν και μέλη Δ.Σ. εταιρειών του Λ. Λαυρεντιάδη, διαπιστώθηκαν συγκρούσεις συμφερόντων και υψηλού κινδύνου χορηγήσεις σε φίλους.

Ετσι, τον Αύγουστο, ο διευθυντής Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, ο κ. Γούσιος, ζήτησε από την Proton Bank την αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων της κατά 588,3 εκατ. ευρώ και προειδοποίησε για την επιβολή κυρώσεων, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 16/8/2011 για τον αντίλογο της τράπεζας, την οποία στο μεταξύ ενίσχυε παράνομα με κρατικό χρήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Χθες, πάντως, αναστάτωση προκάλεσε η πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) στο Χαλάνδρι, πλησίον της οικίας του διευθυντού της ΤτΕ κ. Γούσιου. Το συμβάν ερευνάται συσχετιζόμενο και με την ερευνώμενη υπόθεση (Proton, Alapis κ.ά.), στην ΤτΕ επικρατεί σκεπτικισμός μεταξύ των στελεχών που υπέγραψαν το επίμαχο πόρισμα (Μαυρίδης, Ρήγα, Γαλιατσάτος, Περδικάρη, Σταμάτη) για το αν επιχειρείται μαφιόζικου τύπου προειδοποίηση, ενώ στην Εισαγγελία είναι σε εγρήγορση.