Περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες αδυνατούν να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ, με συνέπεια να πλήττεται κάθε πλευρά της προσωπικής τους ζωής, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη του ύπνου στη Βρετανία.

Ο καθηγητής Κόλιν Εσπάι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 12.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι το 51% δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή να μην ξυπνήσουν το βράδυ.

Οι γυναίκες αποκαλύφθηκε πως υποφέρουν περισσότερο: το 75% είπαν πως ξαγρυπνούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν μόλις 25%.

Επακόλουθο του ταραγμένου ύπνου ήταν για το 55% των πασχόντων τα προβλήματα σχέσεων, για το 77% η μειωμένη προσοχή, για το 64% η μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά και για το 83% η κακοδιαθεσία.

Η συντριπτική πλειονότητα, εξάλλου, παλεύει με μία αυτονόητη συνέπεια: την μειωμένη ενεργητικότητα, την οποία ανέφερε ως πρόβλημα το 93% των πασχόντων.

«Η έλλειψη ύπνου δεν είναι απλό θέμα», τόνισε ο δρ Εσπάι. «Όταν ένας άνθρωπος παλεύει επί χρόνια για να κοιμηθεί, η υγεία του κινδυνεύει διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδηλώσεως πολλών ασθενειών, με πιο χαρακτηριστικές τον σακχαρώδη διαβήτη και την κατάθλιψη».

Όπως εξήγησε, το 25% των εθελοντών που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, είπαν πως υποφέρουν επί περισσότερο από μία δεκαετία.

Μία άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 εθελοντές, έδειξε πως το 70% δεν πιστεύουν πως κοιμούνται αρκετά, ενώ το 57% μένουν με τις ώρες άυπνοι, ανησυχώντας για τη δουλειά ή τα οικονομικά τους.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο ένας στους δέκα σηκώνεται και ελέγχει τα emailτου, το 6% ξυπνούν τον/την σύντροφό τους, το 26% ακούν χαλαρωτική μουσική και το 18% καταφεύγουν στο… σεξ για να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook