Την ανάγκη προώθησης αλλαγών στην αγορά εργασίας, μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν άμεσα, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ανοίγοντας τα χαρτιά του σε ένα από τα πλέον καυτά θέματα που δημιούργησε τριγμούς στην προηγούμενη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης και να ενισχύσουν την απασχόληση. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στην ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων και στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων μέσω ειδικών προγραμμάτων.

Το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις παραμένει ανοικτό. Στο νέο μνημόνιο θα υπάρχει, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προωθήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εξετασθούν όλες οι παράμετροι στην αγορά εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομίας στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε, στόχος είναι να υπογραφεί μια εθνική τριμερής συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι στη συζήτηση πρέπει να τεθούν, όλες οι παράμετροι που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας, όπως οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων μισθών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς επίσης και παράμετροι μη μισθολογικού κόστους εργασίας, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές.

Στην ίδια έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί ανοικτά κριτική για την αύξηση των κατώτατων ημερομισθίων κατά 1,6% τον περασμένο Ιούλιο, σε εφαρμογή της 3ετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς.

 Η αύξηση αυτή, υποστηρίζεται, δε συνάδει με τις οικονομικές συνθήκες και τους κινδύνους για περαιτέρω επιδείνωση και διόγκωση της ανεργίας των εργαζομένων χαμηλών προσόντων. Όσον αφορά τα μέτρα που πέρασαν με το πολυσυζητημένο άρθρο 37, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως στόχος είναι να μειωθεί η ακαμψία των μισθών, να μειωθεί η αύξηση της ανεργίας και κυρίως των ανειδίκευτων εργατών.

Σύμφωνα πάντως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως φαίνεται από την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή του υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι παρεμβαίνει άμεσα χωρίς να έχει δικαίωμα από τις Συνθήκες, οδηγώντας σε μείωση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Μάλιστα, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του αναρωτήθηκε αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης, κ. Andor, σημείωσε, ότι «η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων». Σημείωσε συγκεκριμένα: «αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν.

Καταλήγοντας ο κ. Andor ανέφερε ότι σκοπός είναι οι αποφάσεις για τους μισθούς να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν τις συνθήκες μισθοδοσίας στις συνθήκες ανταγωνιστικότητας.

 Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook