Το ποσοστό των Αφγανών που πιστεύουν ότι η χώρα τους οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση έχει αυξηθεί στο 35%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση από το ίδρυμα Asia Foundation, με έδρα την Καμπούλ, δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 6.300 ερωτηθέντες φοβούνται καθημερινά για τη ζωή τους. Ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2006.
Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει είναι το μεγαλύτερο από το 2004 όταν το ίδρυμα άρχισε να διεξάγει δημοσκοπήσεις.
Το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιδείνωση της ασφάλειας στη χώρα είναι ο βασικός λόγος απαισιοδοξίας για το μέλλον και ακολουθούν: η διαφθορά (16%), η κακή διακυβέρνηση (15%) και η ανεργία (13%).
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί κατά 39% τη χρονιά αυτή.
Τέσσερις στους πέντε Αφγανούς υποστηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους αντάρτες, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε 34 αφγανικές επαρχίες.
Η στήριξη των ταλιμπάν από την πλευρά των Αφγανών έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, από 56% το 2009 σε 29% σήμερα.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται οι καθημερινές τους ανάγκες: το 73% δηλώνει ότι τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση σε σχολεία και το 70% ότι στις κοινότητες που ζουν υπάρχει πόσιμο νερό.
Τουλάχιστον οι μισοί αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε κλινικές και νοσοκομεία.
Η εθνική και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Αφγανούς σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι ο αναλφαβητισμός, ενώ το 15% θεωρεί πως το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook