Επιστήμονες από τις ΗΠΑ κατόρθωσαν να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία 14 βαριά αρρώστων ασθενών χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από την ίδια τους την καρδιά, σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Το όλο εγχείρημα είχε ως στόχο να ελεγχθεί η ασφάλεια της μεθόδου, αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως η μέθοδος βελτίωσε την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί το αίμα – μια ικανότητα που διαταράσσεται όταν έχει κανείς καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «πολύ ενθαρρυντικά», προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται σε ανθρώπους ότι αποδίδει η θεραπεία με καρδιακά βλαστικά κύτταρα.

Η έρευνα έγινε σε πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση στεφανιαίας παρακάμψεως (μπάι πας). Στη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρέθηκε από τον αριστερό καρδιακό κόλπο κάθε ασθενούς ένα κομματάκι καρδιακού ιστού.

Οι ερευνητές απομόνωσαν από αυτό το δείγμα τα καρδιακά βλαστοκύτταρα και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο έως ότου έφτασαν στον αριθμό των 2 εκατομμυρίων για κάθε ασθενή. Εκατό ημέρες έπειτα από τα μπάι πας, έγινε έγχυση των βλαστοκυττάρων πίσω στους ασθενείς.

Κλάσμα εξώθησης

Για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της καρδιακής λειτουργίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το κλάσμα εξώθησης της αριστεράς κοιλίας – έναν δείκτη που δείχνει τι ποσοστό αίματος εξωθείται από τον κύριο θάλαμο της καρδιάς (την αριστερά κοιλία) σε κάθε χτύπο της καρδιάς.

Σε έναν υγιή άνθρωπο το κλάσμα εξώθησης είναι 55-70%, αλλά σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας πέφτει κάτω από 50%.

Στους 14 ασθενείς, το κλάσμα εξώθησης αυξήθηκε από το 30,3% που ήταν πριν από την έγχυση, σε 38,5% έπειτα από τέσσερις μήνες.

Σε 7 άλλους ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου (απλώς τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές, δίχως να τους υποβάλλουν στην έγχυση των βλαστοκυττάρων) δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή.

Νέες έρευνες

«Πιστεύουμε πως τα ευρήματά μας είναι πολύ σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρομπέρτο Μπόλι, καθηγητής Ιατρικής, Φυσιολογίας & Βιοφυσικής και διευθυντής του Τμήματος Μοριακής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λούισβιλ.

«Υποδηλώνουν ότι τα καρδιακά βλαστοκύτταρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την συσπαστική λειτουργία της καρδιάς, επιδιορθώνοντας μέρος της βλάβης του καρδιακού ιστού».

Ο δρ Μπόλι και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν να αρχίσουν τον επόμενο χρόνο την επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών της μεθόδου.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook