Τελικά το «πέραν πάσης προσδοκίας» φυσικό αέριο στο θαλάσσιο Οικόπεδο 12, στην Κύπρο μετατρέπεται μέσα σ΄ένα 24ωρο σε αέριο «μικρότερο των προσδοκιών». Η ψυχρολουσία για τις εκτιμήσεις της αξίας του ορυκτού πλούτου ήρθε στην Κύπρο από δύο πηγές: από την αμερικανική εταιρία Noble που διεξάγει τις γεωτρήσεις και από τις ισραηλινές εφημερίδες.

Ο ισραηλινός τύπος, μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της εταιρίας Noble ότι τελικά τα κοιτάσματα στο συγκεκριμένο Οικόπεδο θα είναι από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια και όχι 10 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, έκαναν τους ισραηλινούς να λένε ότι το κυπριακό κοίτασμα είναι μικρότερο από τα ισραηλινά «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Αυτό είχε ως συνέπεια να σημειώσουν κάθετη πτώση οι μετοχές των ξένων εταιριών (αμερικανών και ισραηλινών) που ασχολούνται με τις γεωτρήσεις και να ψυχρανθούν οι σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την πετρελαϊκή εταιρία Noble.

Σύμφωνα με το Βήμα, τα νέα δεδομένα προκάλεσαν και πολιτική αναταραχή στην Κύπρο με κυβερνητικούς παράγοντας να επιρρίπτουν ευθύνες σε διάφορους θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς που εκτιμούσαν ότι οι ποσότητες υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 12 ήταν «πέραν πάσης προσδοκίας» και η αρμόδια υπουργός κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου έκανε λόγο για «τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς που συναγωνίζονται στην εκστόμιση μεγαλύτερων προβλέψεων».

Και ωσάν να μη έφταναν όλα αυτά η Noble εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα το 49% των κοιτασμάτων στο Οικόπεδο 12 να μην εξορύξιμα και εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο κατασκευής τερματικού σταθμού όχι στο Βασιλικό της Κύπρου, αλλά στο Ισραήλ. Έως τώρα η εταιρία έκανε λόγο μόνο για ένα τερματικό σταθμό στην Κύπρο και υπέβαλε σχετική πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Η Κύπρια υπουργός με οργισμένη απάντηση προς την αμερικανική εταιρία είπε ότι «τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Noble δεν είναι μέρος των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» και δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξει και εκμετάλλευση του πετρελαίου στο συγκεκριμένο Οικόπεδο, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η Noble ωστόσο ανακοίνωσε και ένα καλό νέο, λέγοντας ότι κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12, είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται και κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης των 3,6 δισ. βαρελιών.