Το Αφγανιστάν επιθυμεί την \”εθνική του κυριαρχία\” και την θέλει \”σήμερα\”, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Λόγια Ζίργκα και αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για μια στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι οι σχέσεις \”δύο ανεξάρτητων χωρών\”, πρόσθεσε ο Καρζάι ενώπιον των περίπου 2.000 συμμετεχόντων στη Λόγια Ζίργκα που πραγματοποιείται στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Η αφγανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια στρατηγική συνεργασία με την Ουάσινγκτον που θα καθορίσει την αμερικανική παρουσία, μετά την αποχώρηση στο τέλος του 2014 του συνόλου των περίπου 140.000 μελών της πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ, και ειδικά την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο αφγανικό έδαφος.

¨Θέλουμε την εθνική μας κυριαρχία και τη θέλουμε τώρα\”, επισήμανε ο Καρζάι. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες \”θέλουν στρατιωτικές βάσεις, θα τους το επιτρέψουμε γιατί είναι προς όφελος μας: θα πάρουμε χρήματα και οι δυνάμεις μας θα εκπαιδευτούν\”, είπε χαρακτηριστικά ο αφγανός πρόεδρος. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις της στρατηγικής συνεργασίας, ο πρόεδρος Καρζάι έχει απαιτήσει από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εφόδους σε κατοικίες αφγανών πολιτών και τις νυχτερινές επιχειρήσεις τους, που εξοργίζουν τους Αφγανούς. Ο ίδιος καθησύχασε τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, οι οποίες ανησυχούν για τη μακρόχρονη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook