Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «κυβέρνηση τραπεζιτών», με επικεφαλής τον οικονομολόγο Μάριο Μόντι, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές.

Φοιτητές στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας πέταξαν κροτίδες στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το πανεπιστήμιο Μποκόνι, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μόντι και το οποίο έχει μετατραπεί σε σύμβολο για τη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών που έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει την ιταλική κρίση χρέους. Οι αστυνομικοί απάντησαν χτυπώντας τους φοιτητές με γκλομπ, ενώ ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε από τις κροτίδες.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι φοιτητές πέταξαν επίσης αυγά και ψεύτικα χαρτονομίσματα δολαρίων στο κτίριο της ιταλικής Ένωσης Τραπεζών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε να κυβερνάνε οι τράπεζες» και «Η κυβέρνηση Μοντι δεν είναι λύση».

Διαδηλώσεις όμως πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ρώμη, το Τορίνο, το Παλέρμο και το Μπάρι, με τους διαδηλωτές να στοχεύουν τράπεζες, εφορίες και πανεπιστήμια όπου δίδασκαν ορισμένοι υπουργοί του Μόντι.

Στο Τορίνο, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και χιλιάδων διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων αναρχικών, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φώναζαν «Μυρίζει λιτότητα» και «Ο Μόντι θα μας κάνει όλους ζητιάνους».

Στο Παλέρμο, οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και καπνογόνα σε μία τράπεζα, ενώ έπαιξαν και πετροπόλεμο με τις αστυνομικές αρχές.

Στη Ρώμη εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα, ενώ άλλοι είχαν συγκεντρωθεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με σκοπό να βαδίσουν προς το Κοινοβούλιο, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

(φωτογραφία: AP)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook