Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί τον ερχόμενο μήνα στη Μιανμάρ (Βιρμανία) για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα αυτή εδώ και 50 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι βλέπει «ακτίνες προόδου» στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε την απόφαση αυτή αφού συνομίλησε τηλεφωνικά από το αεροπλάνο του, το Air Force One, με τη νομπελίστρια της Ειρήνης και φυσιογνωμία της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος που άρχισε η χώρα.

«Το περασμένο βράδυ μίλησα απ\’ ευθείας με την Αούνγκ Σαν Σου Κι και έλαβα την επιβεβαίωση ότι υποστηρίζει την αμερικανική δέσμευση για την προώθηση της διαδικασίας», δήλωσε ο Ομπάμα προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Μπαλί της Ινδονησίας για να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

«Έπειτα από πολλά χρόνια μαυρίλας, βλέπουμε εδώ και πολλές εβδομάδες ακτίνες προόδου» με τις μεταρρυθμίσεις στη Βιρμανία, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τα «σημαντικά μέτρα» που ελήφθησαν από τον βιρμανό πρόεδρο Τέιν Σέιν. Ο Ομπάμα θα συναντήσει το Σέιν αύριο Σάββατο κατά τη διάσκεψη κορυφής, στην οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν για πρώτη φορά επισήμως.

«Εννοείται πως απομένουν πολλά να γίνουν. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το κλειστό πολιτικό σύστημα, για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, για τους πολιτικούς κρατούμενους και για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», προειδοποίησε πάντως ο Ομπάμα.

Ο ίδιος εξήγησε πως η επίσκεψη της Κλίντον έχει στόχο «να διερευνηθούν οι δυνατότητες για να δώσουν οι ΗΠΑ (στη Βιρμανία) τις δυνατότητες για να πραγματοποιήσει μια θετική μετάβαση», εξήγησε. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο βιρμανικό καθεστώς.

Η επίσκεψη της Κλίντον θα σφραγίσει την επιστροφή της Βιρμανίας στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Η χώρα είχε τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας από τη δεκαετία του 1990, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την κατ\’ οίκον κράτηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που είναι και το μεγαλύτερο της βιρμανικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε σήμερα υπέρ της επίσημης ανασύστασής του, ενάμισι χρόνο μετά τη διάλυσή του από την εξουσία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αυτής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) αναμένεται νωρίς το απόγευμα. Ο εκπρόσωπος Κίι Τόε δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ληφθεί η απόφαση αυτή, αφού την έχουν υποστηρίξει αντιπροσωπείες από «όλες τις επαρχίες και τις περιφέρειες» της χώρας.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία είχε διαλυθεί στις αρχές Μαΐου του 2010, λίγο αφού είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Έκτοτε το βιρμανικό πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά. Η χούντα έδωσε τη θέση της σ\’ ένα αποκαλούμενο «πολιτικό» καθεστώς, το οποίο ελέγχεται μεν στενά από το στρατό, αλλά ο επικεφαλής του, ο πρόεδρος Τέιν Σέιν, έχει πολλαπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις και τις συμβολικές κινήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook