Τα αποτελέσματα της 4χρονης έρευνας του επιστημονικού προγράμματος DESIRE, αναφορικά με τον κίνδυνο της ερημοποίησης που απειλεί την περιοχή της Μεσαράς, παρουσίασαν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Βαρβάρα.

Το μήνυμα των επιστημόνων ήταν πως δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε όμως και εφησυχασμός, ενώ παράλληλα παρουσίασαν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, καλώντας την τοπική κοινωνία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ανέλυσαν το περιεχόμενο από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει μέσω του προγράμματος DESIRE, στην ενδοχώρα και το νότο, ενώ δεσμεύτηκαν πως μελλοντικά θα διοργανωθεί στο Δήμο Γόρτυνας μια ακόμη παρεμφερή ημερίδα. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν φορείς της περιοχής και απλοί πολίτες, θέλοντας να λάβουν γνώση για ένα φαινόμενο που απειλεί τις μελλοντικές γενιές, μιας κι όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες κάθε χρόνο χάνονται παγκοσμίως 50-70 εκατομμύρια στρέμματα γης, εξαιτίας της ερημοποίησης.

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, Κώστας Κοσμάς, παρουσίασε αναλυτικά στο ακροατήριο τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκίνησε το 2007, ενώ μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο Χρήστος Καραβίτης και τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος, απάντησαν στις ερωτήσεις που τους κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν κινδυνεύει όλος ο νότος από τα ίδια φαινόμενα ερημοποίησης καθώς η ορεινή Μεσαρά έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται από τις διαβρώσεις του εδάφους, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης, ενώ στον αντίποδα ο κάμπος κινδυνεύει λόγω της υπεράντλησης των υδάτινων πόρων

Όπως επισήμανε ο κ. Κοσμάς θα πρέπει οι παραγωγοί να μην ψεκάζουν με ζιζανιοκτόνα και να επιλέγουν την ακαλλιέργεια του εδάφους, δηλαδή να μην κάνουν άροση, αν θέλουν να έχουν καλύτερη παραγωγή με μικρότερο κόστος και παράλληλα να προστατεύσουν και το περιβάλλον. Επίσης για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα οι επιστήμονες τόνισαν πως χρειάζεται συνετή διαχείριση του υπάρχοντος δυναμικού καθώς και διάφορα έργα όπως φράγματα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Ανδρέας Καραπανωγιώτης συνεχάρη της επιστημονική ομάδα για την σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά της και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει περιβαλλοντική συνείδηση από τους πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ερημοποίησης.

«Ευχαριστούμε τους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την τιμή που μας έκαναν να βρεθούν στον τόπο μας. Θέλουμε ως Δήμος να τους συγχαρούμε για την ερευνητική τους δράση στα πλαίσια του προγράμματος DESIRE και για την προσέγγιση του σοβαρότατου προβλήματος της ερημοποίησης και την αντιμετώπισή του.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η ερημοποίηση είναι ένα από τα σημαντικότατα περιβαλλοντικά προβλήματα την εποχή αυτή, ενώ ταυτόχρονα με τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες που προκαλούνται επηρεάζεται αρνητικά η οικονομία και γενικότερα η κοινωνία μιας περιοχής. Στο Δήμο Γόρτυνας, που η οικονομία του στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σε αυτό το πρόβλημα που τον αφορά άμεσα.

Ήδη οι αρνητικές συνέπειες είναι φανερές στις συνθήκες διαβίωσης και στην καθημερινότητά μας. Η αποτελεσματικότητα όμως των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος εξαρτάται σημαντικά από την ενεργή συμμετοχή του πληθυσμού. Η συμμετοχή βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη των αναγκαίων γνώσεων και φυσικά την απαραίτητη περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε κι εμείς ως Δήμος και γι’ αυτό θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας.» ανέφερε ο κ. Καραπαναγιώτης, προλογίζοντας την ημερίδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook