Η κυβέρνηση υπό τον Μάριο Μόντι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή με 556 ψήφους υπέρ και 61 κατά.

Μία ψήφο εμπιστοσύνης «όχι τυφλή, αλλά άγρυπνη» ζήτησε ο κ. Μάριο Μόντι από το ιταλικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι εθνικής προσπάθειας. Απέναντι στις «φήμες ότι η κυβέρνηση επηρεάζεται από μεγάλα συμφέροντα», ο πρώην επίτροπος αντιπαρέβαλλε τον Economist όταν έγραφε πως «οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον \”Σαντάμ Χουσεΐν της οικονομίας».

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο για συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, κ. Νικολά Σαρκοζί και κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Μόντι επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει τα καθήκοντά της «για όσο επιθυμεί το Κοινοβούλιο», και ζήτησε να συνεχίσουν να τον αποκαλούν καθηγητή «διότι οι πρωθυπουργοί φεύγουν, ενώ οι καθηγητές μένουν».

«Ζητώ όμως να μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου \’\”θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα\’\” διότι δεν είμαστε μηχάνημα και ακόμη και αν ήμασταν, δεν θα ήξερα αν θα έπρεπε να θεωρηθούμε ξυράφι ή μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ακριβώς την έκφραση «θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα όποτε το επιθυμούμε» φέρεται να χρησιμοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στην παροχή υποστήριξης στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε έξω από το Μοντετσιτόριο ότι διάβασε στις εφημερίδες μία φράση που ο ίδιος ουδέποτε χρησιμοποίησε.

Ο κ. Μόντι ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει παράλληλα συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας «για να ξεκινήσει μια σταθερή συμβολή της Ιταλίας στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης».

Τόνισε επίσης -επί προσωπικού- και πάλι την Παρασκευή, αναφερόμενος «σε φήμες ότι επηρεαζόμαστε από μεγάλα συμφέροντα», ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχουν στην Ιταλία τέτοιου είδους συμφέροντα. Μακάρι να υπήρχαν.

»Είχα όμως την τιμή να γνωρίσω τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα ως επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού. Μπορεί οι νεότεροι βουλευτές να μην το ξέρουν, αλλά τα συμφέροντα αυτά με θυμούνται καλά. Όταν παρεμπόδισα την συνένωση δυο μεγάλων αμερικανικών εταιριών, το περιοδικό Economist  έγραψε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον  \”Σαντάμ Χουσεΐν της οικονομίας\”».

Συνάντηση Μόντι με τον Πάπα – Στηρίζει το Βατικανό

Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής με τον πάπα Βενέδικτο ΙΣτ\’ στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Ρώμης. Ο Μόντι υποδέχθηκε επίσημα τον ποντίφικα, ο οποίος έφτασε από το Βατικανό με ελικόπτερο για να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στο Μπενίν της Αφρικής.

Ο Μόντι και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν μια σύντομη, αλλά θερμή συνομιλία και οι παρατηρητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση είναι μια επιπλέον απόδειξη της θετικής στάσης του Βατικανού προς τη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι Ιταλοί καθολικοί επίσκοποι διεμήνυσαν, μέσω του καθολικού πρακτορείου ειδήσεων Sir, ότι «η κυβερνητική ομάδα είναι υψηλού επιπέδου και τα βιογραφικά των υπουργών άριστα».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από τον ιταλικό Τύπο καταδεικνύει ότι οι εννέα στους δέκα Ιταλούς που αυτοχαρακτηρίζονται πιστοί καθολικοί υποστηρίζουν και εκτιμούν την προσπάθεια του Μάριο Μόντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού κ. Ταρτσίζιο Μπερτόνε, σε άρθρο του στην εφημερίδα Avvenire προσθέτει ότι το φθινόπωρο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα περίοδο ελπίδας για την Ιταλία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook