Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποκλείεται από το σύστημα υγείας και «κόβεται» η πρόσβασή του για περίθαλψη.

Ασθενείς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και προσφεύγουν σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα αφορούσαν κυρίως μετανάστες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πολυϊατρείων των «Γιατρών του Κόσμου»: πέρυσι μόλις το 3% των ανθρώπων που αναζητούσε βοήθεια ήταν Έλληνες.

Φέτος το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 30% και μάλιστα σε κάποια περιφερειακά ιατρεία, όπως στο Πέραμα, πλησιάζει στο 85% – 90%! Οι άνθρωποι που στρέφονται για βοήθεια στους «Γιατρούς του Κόσμου» είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους. Αλλά και εκείνοι που μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, προσφεύγουν στην… αυτοθεραπεία, επιλέγοντας, μάλιστα, οι ίδιοι την αγωγή. Μόνο τα αντικαταθλιπτικά χάπια, το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 35%.

Ανισότητες

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας (14-15 Νοεμβρίου) με θέμα «Η προάσπιση της υγείας στην οικονομική κρίση». Σύμφωνα με την κα Άννα Ριτσατάκη, πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οικονομική κρίση μεγεθύνει τις ανισότητες στην Υγεία που επιμένουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, και μόνο ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου διπλασιάζει τα ποσοστά κακής υγείας στα άτομα.

Ήδη, στην Ελλάδα -σημείωσε- καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Την ίδια στιγμή, τόνισε η κα Ριτσατάκη, δραματική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων που ζητάνε βοήθεια από τους «Γιατρούς του Κόσμου»: από 3% το ποσοστό άγγιξε το 30%.

thessalianews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook