Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική ύφεση και η Κίνα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά της ζητήματα, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε αυτό το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν.

\”Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μέσα σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα, είναι ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση θα είναι χρόνια\”, δήλωσε ο Ουάνγκ.

Τα σχόλια αυτά του Ουάνγκ είναι η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη που έχει κάνει μέχρι στιγμής υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος για την παγκόσμια οικονομία και η ανησυχία του Πεκίνου για την επιδείνωση του περιβάλλοντος παγκοσμίως θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια ώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη σε εγχώριο επίπεδο.

Η Κίνα αποφάσισε να δώσει ένα μαζικό πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 480,68 δισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη του 2008 για να αποτρέψει έναν μεγάλο αντίκτυπο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, ο Ουάνγκ δεν μίλησε αυτήν τη φορά για κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία για το δανεισμό του αγροτικού τομέα και των μικρών εταιρειών.

\”Τώρα όσον αφορά τη χώρα μας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση, θα πρέπει να δούμε την κατάσταση καθαρά και να κάνουμε τη δική μας δουλειά\”, σημείωσε, αναφερόμενος στις εξαγωγές, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Ουάνγκ σημείωσε επίσης χθες σε σύνοδο αξιωματούχων τοπικών κυβερνήσεων και οικονομικών στελεχών στην κεντρική επαρχία Χουμπέι ότι τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι αστικές εμπορικές τράπεζες και οι συνεργατικές επιχειρήσεις πιστώσεων δεν θα πρέπει να επιζητούν την επέκταση των επιχειρήσεών τους πέραν των περιοχών τους.

Ο Ουάνγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του οικονομικού τομέα της Κίνας, κάλεσε τέλος τις τράπεζες να παρατηρούν στενά τη διεθνή οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, το οποίο δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook