Ενας αγώνας που ενώνει δυο… παλάτια θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη. Ο 9ος υπερμαραθώνιος Φαιστού- Κνωσού, μια απόσταση 70 χιλιομέτρων, είναι γεγονός και θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του συλλόγου μαραθωνοδρόμων Κρήτης, ενός από τους πρώτους και πλέον δραστήριους συλλόγους ερασιτεχνών που ασχολήθηκαν με τους δρόμους αντοχής.

«Συνολικά, μαζί με τον ποδηλατικό αγώνα των 140 και των 70 χιλιομέτρων περιμένουμε γύρω στις 50 συμμετοχές. Οι περισσότερες, όπως είναι φυσικό, είναι από την Κρήτη δεν λείπουν όμως και εκείνες από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ακόμα και μία από το εξωτερικό» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σπύρος Καμπαξής ιδρυτής του συλλόγου μαραθωνοδρόμων Κρήτης και «ψυχή» της όλης διοργάνωσης.

Σημειωτέον ότι η ιστορία του αγώνα με το όνομα «στα χνάρια του Μίνωα» ως τώρα αποδεικνύεται… οικογενειακή υπόθεση αφού από τους οκτώ αγώνες, οι έξι τελευταίοι έχουν αναδείξει νικητή τον 43χρονο αδερφό του Σπύρου, Παντελή. «Πριν από λίγες μέρες έτρεξα στον Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά οι δύο αγώνες είναι τελείως διαφορετικοί» τονίζει ο Παντελής Καμπαξής.

«Ο αγώνας της Κρήτης είναι αγώνας ψυχολογίας και εγκεφάλου, στον κλασικό Μαραθώνιο η ταχύτητα παίζει τον πρώτο ρόλο» τονίζει. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου καταφέρνουν συνήθως και να τερματίσουν, δεν λείπουν όμως και οι εγκαταλείψεις. «Ο,τι και να συμβεί η πρώτη θέση αλλά και η κατάταξη των αθλητών κρίνονται μετά το 50ο χιλιόμετρο. Οσο καλό χρόνο και να έχεις δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όχι μόνο ότι θα κερδίσεις, αλλά ακόμα και αν θα τερματίσεις» τονίζει.

«Δεν βοηθάει η ημερομηνία στη διεθνοποίηση»

Οι μεγάλοι υπερμαραθώνιοι του εξωτερικού, όπως π.χ. εκείνος των Λευκών Ορέων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Αλπεις συγκεντρώνουν τη συμμετοχή εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων αθλητών. Ο κρητικός αγώνας, αν και διεξάγεται σε ένα από τα πλέον γνωστά τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, δεν έχει αποκτήσει ακόμα διεθνή χαρακτήρα.

«Ισως ένας από τους λόγους να είναι και η εποχή που διεξάγεται. Ομως δεν γίνεται αλλιώς, καθώς τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους από τους οποίους περνάει η διαδρομή. Δεν θα ήταν εύκολο να εγγυηθούμε την ασφάλεια των αθλητών» τονίζει ο κ. Βαγγέλης Πολλάκης, υπεύθυνος ανεφοδιασμού του αγώνα. «Ακόμα και έτσι όμως από την επόμενη χρονιά θα κάνουμε μια πιο συστηματική προσπάθεια να τον αναδείξουμε διεθνώς».

Τιμώμενο πρόσωπο στον φετινό αγώνα είναι ο παλιός Μαραθωνοδρόμος Τάκης Σκουλής, ένας από τους σκαπανείς των υπερμαραθώνιων αποστάσεων στη χώρα μας. Πέρα από τον ίδιο τον αγώνα, θα υπάρξουν μια σειρά από συνοδευτικές εκδηλώσεις, όπως το pasta party που γίνεται την παραμονή του αγώνα, για αθλητές και οργανωτική επιτροπή. Pasta party, γιατί οι αθλητές των μεγάλων αποστάσεων τρέφονται με ζυμαρικά που περιέχουν υδατάνθρακες. Οσοι νιώθουν προπονημένοι και θέλουν να επισκεφτούν την Κρήτη το χειμώνα, ας το επιχειρήσουν λοιπόν.

Δηλώσεις συμμετοχής μέσο της ηλεκτρονικής σελίδας www.cretamarathon.gr ή στα φαξ 2810-721822-263426. Το κόστος της συμμετοχής του κάθε αθλητή είναι 20 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook