Η εφαρμογή του PSI τόσο στους μητρικούς τραπεζικούς ομίλους όσο και στους αυτόνομους ασφαλιστικούς ομίλους, απασχολεί έντονα το ασφαλιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αφού πλέον ο κίνδυνος για εξαφάνιση πολλών υγιών μικρών επιχειρήσεων λόγω της υποαποθεματοποίησης που θα προκύψει από το «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την υποχώρηση των ελληνικών blue chips είναι άμεσος.

Καθ\’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου και μετά την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου στις Κάνες, στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά υπάρχει στάση αναμονής στις στρατηγικές αποφάσεις. Γίνεται κατανοητό, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που δεν θα πληγούν από τις αποφάσεις και την τεχνική εφαρμογή του PSI είναι λίγες. Οι περισσότερες εταιρείες, μετά και τη σύσκεψη στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών την προηγούμενη Δευτέρα, περιμένουν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα καθορίσουν την τεχνική εφαρμογή του PSI και ευελπιστούν ότι η λογιστική, φορολογική και εποπτική αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων θα ακολουθήσει ηπιότερους κανόνες απ\’ αυτούς των τραπεζών.

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι οι εταιρείες θα ρίξουν περισσότερο βάρος για αύξηση της αποθεματοποίησης και της ρευστότητας, παρά στην καταγραφή λογιστικών κερδών. Επίσης αναζητούν συμμαχίες, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και ταυτόχρονα να βοηθηθούν στην εξεύρεση ρευστότητας στην περίπτωση που απαιτηθούν μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook