Με τον φόβο τον κενών θέσεων που προκύπτουν στην πορεία προχωράει πλέον η εφρμογή της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής κατάστασης στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήδη, έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις ειδικοτήτων που με την εφαρμογή του νόμου κομβικά πόστα υπηρεσιών θα χηρεύουν ελλείψει αντικαταστατών.

Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρει το protothema.gr, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συναντηθούν για να επιλύσουν τα προβλήματα που αναδίνονται από την εφαρμογή της εφεδρείας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μάκης  Βορίδης και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο περιπτώσεις ήδη έχει αποφασιστεί η παράταση της εφεδρείας για αντικειμενικούς λόγους. Η πρώτη περίπτωση είναι των οδηγών των λεωφορείων της ΕΘΕΛ και η δεύτερη των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Αν εφαρμοστεί οι εφεδρεία στις δύο αυτές περιπτώσεις, στην μεν πρώτη δεν θα υπάρχουν οδηγοί για όλα τα λεωφορεία και στη δεύτερη θα εμφανιστούν έντονα προβλήματα στις πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχουν αποσταλεί τα πρώτα ειδοποιητήρια σε όσους τεθούν σε καθεστώς  προσυνταξιοδοτικής κατάστασης και θα αρχίσουν να αποχωρούν από τις θέσεις τους από τις 28 Νοεμβρίου.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αποχωρήσει 30000 εργαζόμενοι. Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που θα έχουν αφήσει τις θέσεις τους στο δημόσιο θα ξεπεράσει τους 50000 μέσα στη χρονιά.

Από την 1η Ιανουαρίου, τέλος, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο της εφεδρείας για τους αορίστου χρόνου.