Τραγικές είναι οι καταστάσεις που βιώνουν οι επιχειρήσεις του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Μανόλης Σφυρής οι επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2011 είναι 1476. Από αυτές μεταξύ άλλων κατηγoριών οι 546 είναι στον εμπορικό τομέα, οι 382 στη μεταποίηση και 522 στις υπηρεσίες.

Παράλληλα όμως πάλι το 2011 άνοιξαν στο Ηράκλειο 2036 επιχειρήσεις. Ερμηνεύοντας το φαινόμενο αυτό όπου περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν από αυτές που κλείνουν σε περίοδο ύφεσης ο κ. Μανόλης Σφυρής επισημαίνει πως \” η διαφορά των 500 επιχειρήσεων που άνοιξαν επιπλέον από αυτές που έκλεισαν στο Ηράκλειο, τη χρονιά που διανύουμε προκύπτει από την κατηγορία των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών. Όμως πρόκειται σε αυτή την περίπτωση για την άνθιση του φαινομένου των μπλοκακιών. Δηλαδή κάποιος πάει και βγάζει ένα μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών θεωρείται πως άνοιξε επιχείρηση. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται από τις εμπορικές επιχειρήσεις που κλείνουν καθώς και από τις μεταποιητικές μονάδες.\”

Κάνοντας λόγο για την εικόνα της αγοράς στο Ηράκλειο αυτή την περίοδο ο κ. Σφυρής σημειώνει πως είναι τραγική. \”Πάρα πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει και δεν υπάρχει καμιά προοπτική προς το παρόν να ξανανοίξουν\”

Σε ότι αφορά την ανεργία ο κ Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων ν. Ηρακλείου επισημαίνει πως για κάθε επιχείρηση που κλείνει οι συνέπειες στην απασχόληση είναι αρνητικές.

Άλλωστε η αύξηση της ανεργίας στη χώρα οφείλεται, τονίζει ο κ. Σφυρής,  και στα λουκέτα που βάζουν οι επιχειρήσεις και τα οποία έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τέλος ο κ. Σφυρής συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή αλλά και λήψη μέτρων από την πολιτεία προκειμένου να ανακουφιστούν οι επιχειρηματίες και να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Δείτε τον πίνακα εδώ με τις επιχειρήσεις που άνοιξαν και έκλεισαν το 2011 στο Ν. Ηρακλείου:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook