Τα ναρκοπέδια αυξήθηκαν πέρυσι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από το 2004, παρά την αύξηση στην εξουδετέρωση ναρκών, σύμφωνα με ειδική διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές χώρες τοποθέτησαν νάρκες μέσα στη χρονιά σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ναρκοπεδίων, παρά την αύξηση του αριθμού των χωρών που έστειλαν ειδικό προσωπικό για να καθαρίσει ναρκοθετημένες περιοχές, η χρήση του παράνομου αυτού όπλου αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Τέσσερις χώρες που δεν έχουν υπογράψει διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τις νάρκες, τοποθέτησαν νέα ναρκοπέδια μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για τη Συρία, τη Λιβύη, τη Μιανμάρ και το Ισραήλ.

Παράλληλα, ένοπλες οργανώσεις σε Αφγανιστάν, Κολομβία, Μιανμάρ και Πακιστάν, ναρκοθέτησαν και εκείνες περιοχές σε αυτές τις χώρες.

Την Τρίτη, αξιωματούχοι της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στα νοτιοδυτικά της χώρας, από νάρκες που είχαν τοποθετηθεί από αντάρτες Farc.

To 80% των χωρών έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Οττάβα που απαγορεύει τις νάρκες.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες την περασμένη χρονιά. Περιοχή 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων καθαρίστηκε από νάρκες το 2010, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook