Οι πιστώσεις, που προβλέπει ο κρατικός προυπολογισμός του 2012, για την χρηματοδότηση των Δήμων, δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα από τα Χανιά, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου, κ.Γιάννης Κουράκης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι τελικές πιστώσεις θα είναι περισσότερες.

Ο κ.Κουράκης συμμετείχε σε σύσκεψη των Δημάρχων Χανίων και Ρεθύμνης η οποία συνεκλήθει στο δημαρχείο Χανίων μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Πλατανιά και γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κ.Γιάννη Μαλανδράκη.

Βασικό αντικείμενο ήταν τα τεράστια οικονομικά , εάν συνυπολογιστεί πως έως τώρα έχει καταβληθεί το 30% των πιστώσεων της ΣΑΤΑ του 2011, οι οποίες ήταν ήδη μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Οι Δήμαρχοι τόνισαν πως πέραν των υπηρεσιών για τις οποίες εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη και πέραν μεγάλων έργων που μπορούν να ενταχθούν σε Ευρωπαικά προγράμματα, είναι σχεδόν αδύνατον να κάνουν οποιοδήποτε άλλο έργο λόγω των μεγάλων περικοπών στην ΣΑΤΑ.

Βέβαια στο σημείο αυτό ο κ.Κουράκης επεσήμανε πως κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, με την κυβέρνηση υπάρχει « μια βεβαίωση από την πολιτική ηγεσία ότι θα δοθεί η επόμενη δόση των παρακρατηθέντων μέχρι τέλος του χρόνου, ότι θα δοθεί άλλη μια δόση ΣΑΤΑ και φαντάζομαι να μην έχουμε καμία καθυστέρηση στο δωδεκαρτημόριο που είναι οι ΚΑΠ για τα λειτουργικά έξοδα».

Όμως τα χειρότερα φαίνεται πως έρχονται το 2012 καθώς, όπως είπε ο κ.Κουράκης «το 2012 είναι μια δύσκολη χρονιά. Από τον προυπολογισμό διαφαίνεται μεγάλη περικοπή πόρων. Φαντάζομαι ότι θα ισχύσει αυτό που είπε ο υπουργός ο κ.Γιαννίτσης και οι πόροι θα είναι περισσότεροι. Εάν όμως είναι αυτοί που προβλέπονται από τον προυπολογισμό, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες.»

Να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό συναντάται αύριο του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό κ.Σαχινίδη.

Μεταφορά μαθητών

Ένα επίσης καυτό θέμα που απασχολεί τους Δήμους είναι και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Μια αρμοδιότητα των πρώην Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων την οποία προσωρινά ανέλαβε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2012 περιέρχεται στους Δήμους.

Όμως όσοι διαγωνισμοί έγιναν από Δήμους της Κρήτης απέβησαν άγονοι και όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης «ζητάμε λοιπόν μια παράταση μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς ούτως ώστε να προετοιμαστούμε υπο καλύτερες προυποθέσεις για την νέα σχολική χρονιά. Δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία ότι θα έχει μιαν εικόνα αυτή την εβδομάδα από όλη την Ελλάδα για τους άγονους διαγωνισμούς και να μας απαντήσει.»

Ερωτώμενος για το εάν το κόστος για την μεταφορά των μαθητών στην Κρήτη ήταν υπέρογκα υψηλό ο κ.Κουράκης απάντησε :

«Δεν θέλω να σχολιάσω, αλλά αυτά που μεταφέρονται στην ΠΕΔ και στους δημάρχους είναι πως το τίμημα ήταν υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά πρέπει να δοθούν συνολικά τα στοιχεία καθώς υπάρχουν και άλλοι παράμετροι , όπως οι αποστάσεις, το ανάγλυφο της Κρήτης και δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να αδικήσω οικονομικές δραστηριότητες και φορείς χωρίς να έχουμε πλήρη τεκμηρίωση.»

Ελεγκτικό συνέδριο

Στο μεταξύ σειρά προτάσεων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους Δήμους κατά την έγκριση των δαπανών από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατατέθηκαν στην κυβέρνηση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μεταξύ αυτών κυρίαρχο είναι ο έλεγχος της σκοπιμότητας και η απόρριψη ενταλμάτων από επιτρόπους.

«Σε καμία περίπτωση ο επίτροπος του Ελεγκτικού συνεδρίου δεν μπορεί να ελέγχει την σκοπιμότητα. Την νομιμότητα ναι, αλλά την σκοπιμότητα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας τα οποία πρέπει να λυθούν και δεν έχουν κόστος» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουράκης.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει ανάλογη,με την σημερινή, κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους Ηρακλείου και Λασιθίου και στην συνέχεια θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση όλων των Δημαρχών της Κρήτης.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook