Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ Λασιθίου και τομεάρχης εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σε ότι αφορά τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και την απομόνωση των Αντικυθήρων.

Το κείμενο της ερώτησης:

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, με τους μόλις 45 μόνιμους ακρίτες - κατοίκους, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται με σοβαρά ακτοπλοϊκά προβλήματα, καθώς το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ έχει από τις 24/10 διακόψει τα δρομολόγιά του.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι η ακινησία του πλοίου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια από τις 15 ημέρες που αρχικά προβλεπόταν, λόγω της απαράδεκτης κυβερνητικής καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών (που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τους έξι μήνες), στις οποίες οι περισσότερες εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας βασίζουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς είναι γνωστά και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διακοπή σύνδεσης των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη, αυτή οδηγεί το μικρό νησί σε σχεδόν ολοκληρωτική απομόνωση, καθώς το δεύτερο πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή, συνδέει τα Αντικύθηρα μόνο με τα Κύθηρα και τη Νεάπολη Λακωνίας και μόνο μία (1) φορά την εβδομάδα, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ενδεχόμενο σπάνιο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η τροφοδοσία των Αντικυθήρων με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής (στο νησί δεν υπάρχει ούτε φούρνος), με φάρμακα, η ταχυδρομική τους εξυπηρέτηση, καθώς και η μεταφορά των συντάξεων και της αλληλογραφίας των γερόντων κατοίκων της νήσου, είναι ελλειματική, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Αν μάλιστα προκύψει κάποιο ζήτημα υγείας, είναι αμφίβολο πως θα αντιμετωπιστεί χωρίς φάρμακα, ενώ είναι καιρός να γίνει επιτέλους κάτι, διότι πλέον διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.

Σας υπενθυμίζω, επίσης, κ. Υπουργέ πως ότι πριν ένα μήνα είχα καταθέσει σχετική ερώτηση (αρ. πρωτ. 976, 24-10-2011), χωρίς ωστόσο να έχω ακόμη λάβει απάντηση, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ή να έχει ληφθεί πρόνοια για αυτό το σημαντικό ζήτημα. Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων είναι απελπισμένοι, ενώ έχουν –με επιστολή τους- απευθυνθεί και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κατόπιν τούτου ερωτάται –για μια ακόμη φορά- ο κ. Υπουργός:

- Θα καταβληθούν άμεσα και –αν ναι- πότε ακριβώς οι χρεωστούμενες επιδοτήσεις ή μήπως πρέπει οι κάτοικοι να συμβιβαστούν την ιδέα της επιβάρυνσης της σύνδεσης των Κυθήρων και την απομόνωση των Αντικυθήρων;
- Για ποιους λόγους φτάσαμε έως αυτό το σημείο, όπου, για μια ακόμη φορά, διακυβεύεται έως και η επιβίωση ακριτών νησιωτών;