Με τους λογαριασμούς αγροτών ανά χείρας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ εφαρμόζει το νόμο για το ειδικό τέλος ακινήτων και ζητά την οριστική απαλλαγή αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως κατάγγειλε ο υφυπουργός, ενώ σύμφωνα με τον Νόμο εξαιρούνται τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση , η ΔΕΗ επιβάλει τον φόρο και ζητά από τους αγρότες να τον πληρώσουν στους λογαριασμούς που έφτασαν τώρα και στην συνέχεια θα τους……επιστραφούν.

«Με βάση το Ν.4021/2011, άρθρο 53 παράγραφος 5, τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση δεν υπόκειται στο ειδικό τέλος. Έχω μπροστά μου λογαριασμό που αφορά κτηνοτροφική μονάδα όπου ζητείται 26.558 ευρώ με την πρώτη δόση να είναι 13.279 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση για γεωργική αποθήκη ζητείται 3.240 ευρώ με πρώτη δόση 1.620 ευρώ. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, ο αγροτικός κόσμος θα επέλθει σε πλήρη απόγνωση. Όταν πάνε στη ΔΕΗ μαζί με το νόμο και τους λογαριασμούς, η ΔΕΗ απαντά πληρώστε τώρα και αργότερα η επιστροφή», σημειώνει ο κ.Ροντούλης.

Ο υφυπουργός αφού έκανε λόγο για απαράδεκτες πρακτικές, κάλεσε τη ΔΕΗ να δει το θέμα κατά προτεραιότητα.

Επίσης, ο Αστέριος Ροντούλης έκανε έκκληση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, να δει με ευαισθησία το θέμα που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι, σε ότι αφορά στην καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν λάβει.

Οι δηλώσεις του υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης

\”Πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται, πολλές αντιδράσεις έχουν ξεσηκωθεί στην κοινωνία όσον αφορά την καταβολή του ειδικού Τέλους επί των ακινήτων της ΔΕΗ. Εκ της θεσμικής μου θέσεως, θα ήθελα να καταθέσω κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, που αφορούν το συγκεκριμένο τέλος, σε συνάρτηση όμως με τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Βάσει του Νόμου 4021/2011 άρθρο 53 παρ. 5 αναγιγνώσκω: «Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση, δεν υπόκεινται στο ειδικό Τέλος του παρόντος άρθρου». Αυτό σημαίνει ότι ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες με αποκλειστικά αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, εξαιρούνται του τέλους εντελώς, με άλλα λόγια ο παραγωγός γεωργός ή κτηνοτρόφος, δεν θα πρέπει βάσει του νόμου να καταβάλλει το τέλος αυτό.

Όμως, από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχουν έρθει εκατοντάδες παραγωγοί, δεκάδες Σύλλογοι και μου καταγγέλλουν ότι -θα παρουσιάσω στη συνέχεια και αποδεικτικά στοιχεία- η ΔΕΗ τους στέλνει λογαριασμούς επιβάλλοντας αυτό το ειδικό τέλος επί των κτισμάτων που χρησιμοποιούν στην εκμετάλλευσή τους, τη γεωργική ή κτηνοτροφική.

Ενδεικτικά, γιατί είπα ότι θα χρησιμοποιήσω αποδεικτικά στοιχεία, έχω μπροστά μου λογαριασμό που αφορά κτηνοτροφική μονάδα από τον κάτοχο τον ιδιοκτήτη, τον παραγωγό, της οποίας ζητείται να καταβληθεί το ποσό των 26.558 ευρώ, με πρώτη δόση –γιατί πρέπει να γίνει σε δυο δόσεις- 13.279 ευρώ. Εδώ είναι ο λογαριασμός.

Έχω ακόμη ένα λογαριασμό. Έχω στο γραφείο μου άλλους εκατό, ενδεικτικά για να δείτε για τη χρήση κάποιων κτισμάτων, αναφέρω αυτούς τους δυο. Αφορά γεωργική αποθήκη. Ρώτησα τον ιδιοκτήτη «πως το χρησιμοποιείς άνθρωπέ μου το κτίσμα;» «Κύριε Υπουργέ, το χρησιμοποιώ βάζοντας μέσα σιτάρι». Λογαριασμός της ΔΕΗ 3.240 ευρώ, πρώτη δόση 1.620 ευρώ.

Αυτούς τους λογαριασμούς θα τους δώσω και στους δημοσιογράφους, παρακαλώντας να μην γίνει χρήση των ονομάτων. Κατά τα άλλα είναι στη διάθεσή τους για να δουν τους λογαριασμούς.

Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, καταλαβαίνετε ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας θα περιέλθει σε μεγίστη απόγνωση. Δεν μιλάμε για καταστροφή απλώς, μιλάμε για ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Τελειώνουν οι άνθρωποι, να το πω διαφορετικά.

Και τι γίνεται; Οι άνθρωποι μαζί με τους λογαριασμούς και το νόμο, πηγαίνουν στη ΔΕΗ και λένε «Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, βάσει του νόμου τάδε, ορίστε σας δείχνουμε, άρθρο 53 παρ. 5…» αν θέλετε και μετά από παραινέσεις δικές μας, «δεν θα πρέπει να καταβάλλουμε το τέλος αυτό». Απάντηση της ΔΕΗ: «Πληρώστε τώρα και στη συνέχεια θα σας επιστραφούν τα χρήματα». Πρόκειται για απαράδεκτες πρακτικές. Εκ του νόμου οι άνθρωποι αυτοί, τα συγκεκριμένα κτίσματα, οι συγκεκριμένες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εξαιρούνται. Άρα δεν θα έπρεπε να έχουν σταλεί αυτοί οι λογαριασμοί από την πλευρά της ΔΕΗ.

Είναι θέμα μείζονος σημασίας. Γιατί ο παραγωγός, στη συγκεκριμένη στιγμή με τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, απλά δεν μπορεί να καταβάλλει τη δόση, προκειμένου στη συνέχεια να την πάρει πίσω. Δεν γίνεται ο άλλος να πληρώνει 15 και 13 χιλιάδες ευρώ πρώτη δόση. Δεν γίνεται!

Άρα πρέπει κατά προτεραιότητα η ΔΕΗ να δει το θέμα αυτό, γιατί υπάρχει μεγίστη ευαισθησία από την πλευρά του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άλλωστε υπάρχει ο νόμος.

Δάνειο κτηνοτρόφων που έλαβαν το 2007: Παράταση χρόνου καταβολής δόσεων

Από τότε επίσης που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, οι συσσωματώσεις των αγροτών, των παραγωγών, ιδίως των κτηνοτρόφων καταθέτουν τον εξής προβληματισμό: το 2007 οι κτηνοτρόφοι επί των οποίων έχω αρμοδιότητα , ως αρμόδιος για τη ζωική παραγωγή της χώρας, είχαν λάβει ένα άτοκο δάνειο επί υπουργίας του κ. Κοντού. Στη συνέχεια το δάνειο αυτό κατέστη έντοκο, με επιτόκιο το ήμισυ της αγοράς.

Αυτό που ζητάνε μετ\’ επιτάσεως οι άνθρωποι και θα πρέπει να το δει με μεγίστη ευαισθησία το Υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος, είναι μια παράταση χρόνου καταβολής των δόσεων. Όντες υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, μετά τη νέα ρύθμιση, τη δόση από τις αρχές του νέου έτους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, διότι οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, οι τιμές δεν είναι στα επίπεδα που θα βοηθούσαν τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η ρευστότητα από τις Τράπεζες βρίσκεται στο ναδίρ. Έτσι ο κόσμος αυτός, ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, δηλώνει με κάθε ειλικρίνεια ότι από τις αρχές του ’12, εκατοντάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων και θα πρέπει να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Η παραγωγή, στην οποία στηριζόμαστε για να βγούμε από την κρίση, οι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής, δηλώνουν ότι από αρχές του ’12 θα βρεθούν ενώπιον τραγικών αδιεξόδων. Θεωρώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος θα δει το ζήτημα αυτό προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες εκείνες ενέργειες και κινήσεις, ούτως ώστε να δοθεί μια ανάπαυλα, να δοθεί μια ανάσα στον κατ\’ εξοχήν παραγωγικό τομέα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, στον τομέα της κτηνοτροφίας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook