Διευρύνεται για έκτη ημέρα το πτωτικό σερί των ευρωαγορών, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο με «φόντο» και την αργία στη Wall Street. Η πτωτική τάση εδραιώθηκε μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, η οποία παραμένει αρνητική απέναντι στην ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων, όπως επανέλαβε στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Monti.

Οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν έως τις 9 Δεκεμβρίου μια δέσμη προτεινόμενων αλλαγών στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές θα έχουν ώς στόχο να ενοποιήσουν τις οικονομικές πολιτικές και να θέσουν τη βάση για αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Την τάση των αγορών, μεταξύ άλλων, διαμόρφωσαν σήμερα τα μακροοικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, όπου απροσδόκητη αύξηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο, έπειτα από τέσσερις διαδοχικούς μήνες με πτώση, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 106,6 μονάδες από 16,04 μονάδες τον Οκτώβριο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση στις 105,1 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg, ανέμεναν υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών στις 105,2 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκεκαι στις αγορές ομολόγων, και κυρίως στα spreads Ιταλίας και Ισπανίας και Πορτογαλίας, ειδικά μετά την υποβάθμιση της τελευταίας από τη Fitch σε \”junk\”.

Ο οίκος υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε BB+ από BBB-, διατηρώντας αρνητικό το outlook, καθώς εκτιμά πως η ύφεση στη χώρα θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων της πορτογαλικής κυβέρνησης. Προειδοποίησε παράλληλα πως ενδέχεται να ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις.

Στα ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ;exase 0,15%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε απώλειες 0,18%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,25%, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,38%, ενώ στο Παρίσι ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε ανοδικά, στο +0,10%.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,06% παρά τα κέρδη άνω του 2% νωρίτερα, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,09%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο ελβετικός SMI κλείνοντας στο -0,54%.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook