Για πρώτη φορά στα χρονικά, Γενικός Εισαγγελέας οδηγεί στο Δικαστήριο πρώην υπουργό ζητώντας να αναλάβει προσωπική αστική ευθύνη και να πληρώσει αποζημιώσεις (1,8 εκατ. ευρώ) για απόφαση που έλαβε ασκώντας τα καθήκοντά του.

Με αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, ο Γιώργος Λιλλήκας, ως πρώην υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας Παπαδόπουλου γίνεται τριτοδιάδικος σε αγωγή που κίνησε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων εναντίον της κυβέρνησης.

Οι αγελαδοτρόφοι διεκδικούν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ πλέον τόκους από την 1η Μαΐου 2004, στη βάση συμφωνίας που έκαναν με τον τότε υπουργό προκειμένου να αναλάβουν την εμπορία του γάλακτος, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γενική Εισαγγελία αφού αναφέρει ότι ο κ. Λιλλήκας ενήργησε καθ\’ υπέρβαση των εξουσιών του, διεκδικεί από τον ίδιο την καταβολή των όποιων αποζημιώσεων, εφόσον δικαιωθούν οι αγελαδοτρόφοι με την αγωγή που κατέθεσαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Όμως, η συμφωνία αυτή δεν αφορά προσωπικά τον Γιώργο Λιλλήκα, αφού είχε εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και είχε ληφθεί σχετική απόφαση, όπως ενημέρωσε τότε γραπτώς τους αγελαδοτρόφους ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η υπόθεση έχει απρόβλεπτες διαστάσεις και νομικοί και πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά παρά ως <<πολιτική καταδίωξη του κ. Λιλλήκα>>, αλλά μέσω αυτής ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, αφού κανένας πρώην υπουργός ή πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να έχει προσωπική αστική ευθύνη για κυβερνητικές αποφάσεις, που πιθανό να ζήμιωσαν το δημόσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook