Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα προγράμματα συνολικού ύψους 2,15 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από το συνολικό ποσό, τα 1,5 δισ. αφορούν καθαρές φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 650 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων. Τα 400 εκατ. ευρώ, προορίζονται για την περιφερική συνοχή, τα 100 εκατ. για επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα δοθούν για επενδύσεις δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, έως το τέλος του 2011 θα έχει δημιουργηθεί και το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» που θα διαχειριστεί προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για την διευκόλυνση της ένταξης και της διατήρησης στην αγορά εργασίας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, όπως δήλωσε ο ίδιος, ξεκινά σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, η προσπάθεια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με την παροχή συμβουλευτικών και ενημερωτικών υπηρεσιών αλλά και χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα προκηρυχτούν επίσης τον Μάρτιο.

Στόχος της ψηφιακής σύγκλισης είναι μέχρι το 2013 να υπάρχει ευρυζωνική κάλυψη όλου του πληθυσμού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης δήλωσε ότι σχεδιάζονται επενδύσεις με αρχικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο θα έχει γίνει η δημοπράτηση των κτηριακών έργων και κοινωνικών υποδομών, στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και τεχνολογίας και πληροφορικής, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μέχρι τον Μάιο θα έχει συσταθεί και το Ταμείο για την ενίσχυση των εξαγωγών, “Go2Market” με συνολικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενταχθεί στο ΕΤΕΑΝ εντός Φεβρουαρίου.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσει επίσης και η εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα ενώ εντός των ημερών θα ψηφιστεί στη Βουλή η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων καθώς και των επαγγελματικών πάρκων.