Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, θα προσπαθήσουν την επόμενη εβδομάδα να δανειστούν δισεκατομμύρια ευρώ –περί τα 29 δισ. ευρώ – σε μια σειρά από δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων, εν μέσω της αυξανόμενης επενδυτικής απαξίωσης απέναντι ακόμη και για τα ασφαλέστερα ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Μετά τα πρόσφατα προβλήματα στις πρωτογενείς αγορές ομολογιακών εκδόσεων, όλες οι δημοπρασίες θεωρούνται πλέον γεγονότα αυξημένου κινδύνου,» σημειώνει χαρακτηριστικά στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Οι «σφαγές» στις ευρωπαϊκές ομολόγων συνεχίστηκαν και σήμερα, με την Ιταλία να πληρώνει απαγορευτικά επιτόκια για εκδόσεις 6μηνιαίων και διετών εντόκων γραμματίων.

Ανοδικά παρέμειναν τα επιτόκια στις περισσότερες εκδόσεις περιφερειακών αλλά και κεντρικών αγορών, με το κόστος των CDS στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ. Το yield στο 10ετές γερμανικό ομόλογο έκλεισε την εβδομάδα στο 2,26% έναντι 1,96% την προηγούμενη Παρασκευή.

Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να εκδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα ομόλογα συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ καθώς και 9-9,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της RBC Capital Markets.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook